Tegneserie trodser tv-station i abortsag

Peter Griffin Foto: Youtube

Amerikansk tegnefilm for voksne blev nægtet at vise et afsnit om abort på tv. Nu udkommer afsnittet på DVD

En amerikansk tegnefilm for voksne har fået et afsnit bortcensureret, fordi den gør grin med abort. Men forsøget på holde afsnittet væk fra den amerikanske offentlighed ser ikke ud til at lykkes, da afsnittet nu udkommer på DVD.

Den amerikanske tegnefilm Family Guy har altid været kendt for at gå lige til grænsen i Guds eget land. Den gør lystigt grin med nazisme, downs-syndromet, handicap, Osama Bin Laden og al slags religion. På nuværende tidspunkt ligger der ifølge politiken.dk 190.000 klager over showet og venter hos det føderale kommunikationsudvalg F.C.C. i Amerika.

Serien har også adskillige gange portrætteret Jesus blandt andet som arbejdende i en musikbutik. Da han lader sig overtale til at forsøge at frelse verden igen, går berømmelsen ham til hovedet, og man ser ham optræde på MTV og til adskillig talkshows.

Læs også: 6 Jesus-skildringer på film

Da serien viste et afsnit om en pige med Downs-syndrom og samtidigt antydede, at den amerikanske politiker Sarah Palin var hendes mor, fik selvsamme Palin nok og klagede som så mange andre.

Men først sidste år blev serien altså for meget for den konservative tv-kanal Fox, da de nægtede at give tilladelse til afsnittet om abort.
I afsnittet lader Lois Griffin moderen i familien sig overtale til at være surrogat for en gammel veninde.

Men da veninden og dennes mand dør i en bilulykke, må Lois kraftigt overveje abort. Da afsnittet altså er blevet bortcensureret, vides det ikke, hvordan afsnittet ender.
Det kan der dog i fremtiden rådes bod på, fordi seriens skaber Seth MacFarlane nu har besluttet at lade afsnittet udkomme på DVD.

Selvom mange fans vil være glade for at få muligheden for at afsnittet, er der ikke udelt tilfredshed hos MacFarlane:

Tiderne har sandelig skiftet, udtaler han til New York Times og fortsætter Tv-selskabet har taget en beslutning, der uheldigvis er baseret på folks nuværende evne til at håndtere og dissekere kontroversielle fortællinger.

Og det er ikke kun tv-selskabet, han er ude efter:

Folk i Amerika bliver dummere og dummere. De bliver mindre i stand til at analysere og tænke kritisk. Og de bliver mere og mere klar til at foretage en hurtig dom. Og det er ærgerligt.

Den utilfredse holdning til publikummet i USA deler en af forfatterne bag serien Danny Smith. For selvom han også selv kan blive forarget over visse handlingsforløb i serien, mener han ifølge New York Times ikke, at folk har proportionerne i orden:

Jeg har to sønner, og jeg ved ikke om jeg er rolig ved at se på en tegnefilmshund, der fortæller folk, at livet er bedre med en pose pot i lommen, refererende til familiens meget menneskelige hund Brian. Han påpeger i den forbindelse, at et afsnit, hvor faderen i familien slår naboens kat ihjel, fik flere klager end afsnittet med potten.

Tv-kanalen Fox har ikke selv ønsket at kommentere afsnittet men siger til New York Times, at man ikke har planer om at sende afsnittet på tv. Til gengæld vil man gerne udtale sig om samarbejdet med Seth MacFarlane. Mike Dunn, som er direktør for Fox underholdningsdel udtaler:

Seth og jeg har diskussioner, hvor jeg er den nervøse, og hvor han presser på. Til sidst overgiver jeg mig. Dette produkt gør sig altså bedre, når de går til grænsen.

Se herunder eksempler på, at tv-serien netop går til grænsen