Sydkoreanske læger i abortkonflikt

- På trods af, at abort er ulovligt i Sydkorea, er indgrebet længe blevet udført på mange autoriserede sundhedsklinikker, og regeringen har vendt det blinde øje til. - Foto: DSK

Sydkoreanske læger angiver hinanden i en konflikt om ulovlig udførelse af aborter. Debatten sætter fokus på landets problem med mange aborter og få fødsler

En sammenslutning af sydkoreanske læger, der er abortmodstandere, har taget et nyt våben i brug i deres kamp for at udbrede deres tilgang til abortspørgsmålet. I løbet af de seneste uger har de påbegyndt en række aktioner, hvor de offentliggør navne på sundhedsklinikker, der udfører aborter. Den offentlige udhængning er alvorlig, eftersom abort officielt er ulovligt i Sydkorea – medmindre graviditeten er farlig for moderens helbred, eller hvis barnet er undfanget ved voldtægt eller incest.

På trods af, at abort er ulovligt, er indgrebet længe blevet udført på mange autoriserede sundhedsklinikker, og regeringen har vendt det blinde øje til. Dette kan ændre sig nu, hvor lægerne i organisationen Pro-Life Doctors sætter fokus på sundhedsklinikkerne, der stod for omkring 350.000 aborter i 2005. Abortspørgsmålet tillægges stor betydning i Sydkorea, fordi antallet af fødsler er ekstremt lavt i forhold til de mange aborter.

Næstformand i Koreansk Forening for Fødselslæger og Gynækologer Jang Suk-Il beklager gruppens offentliggørelse af navne på abortklinikker og siger, at det ikke er antallet af aborter, men dårlig seksualundervisning, der er problemet.

– De her folk ved bedre end alle andre, at aborter ikke kan stoppes med kriminelle anklager og straf, og at kun den rette uddannelse i sex og brug af prævention kan forhindre disse afbrydelser af graviditeter, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Både anti- og proabortlæger er enige om, at der er en alvorlig mangel på seksualundervisning i Sydkorea, og at der mangler økonomisk støtte til enlige forældre og børn i det hele taget. Lægen og abortmodstanderen Shim Sang-Duk mener, at offentliggørelsen af navne på abortklinikker vil hjælpe med at sætte fokus på de problemer.

– Der bliver nødt til at være nok uddannelse og støtte til familier, så der er lige mulighed for at vælge både for og imod, siger han til Reuters.

Meningsmålinger understøtter lægernes vurdering, og peger på to hovedårsager til abort i Sydkorea. De voldsomme udgifter ved at have et barn, der skal sendes i skole, og stigmaet ved at være enlig mor i et land, der behandler alenemødre som udstødte.

Abort blev ulovligt i 1953, fordi Sydkoreas ledere ønskede nok børn til, at man kunne få en stærk hær til at beskytte sig mod Nordkorea. I 1970?erne blev forbuddet mildnet for at stoppe babyboomet igen. Nu har Syd- korea en af verdens laveste fødselsrater, nemlig 1,2 børn pr. kvinde, og i samme år, som der blev foretaget 350.000 aborter, blev der kun født omkring 440.000 børn.

julie.hansen@kristeligt-dagblad.dk