Norske læger får ret til at afvise abortsøgende patienter

Norske læger må nu selv afgøre med deres samvittighed, om de vil hjælpe kvinder, der ønsker at få foretaget en abort. Foto: Ilja Hendel/ Norway

Ny regering slår fast, at læger skal kunne afvise kvinder, der ønsker abort eller kunstig befrugtning, hvis det strider mod lægens samvittighed

Ifølge en netop vedtaget aftale mellem den nye norske regering, bestående af Højre og Fremskridtspartiet, og støttepartiet Kristeligt Folkeparti fremgår det, at praktiserende læger skal have mulighed for at nægte at viderehenvise patienter, der ønsker abort, kunstig befrugtning eller udskrivelse af p-piller. Forslaget, der nu skal gennem Stortinget, er et forsøg på at sætte punktum for en debat, som har foregået i flere år.

I efteråret 2011 beordrede daværende sundhedsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Arbejderpartiet) således i skarpe vendinger de praktiserende læger til at henvise alle abortsøgende patienter, også selvom det stred mod lægens moralske ståsted. Den socialdemokratisk-ledede regerings udmelding var i strid med den praksis, som havde været gældende siden abortlovens indførelse i Norge i 1964. Flere hundrede protesterende læger hævdede, at Stoltenberg-regeringen fratog dem deres frihedsret.

LÆS OGSÅ: Tre personer dræbt ved norsk buskapring

Det nye regeringsudspil kommer efter at den norske lægeforening i juni vedtog, at praktiserende læger bør kunne afstå fra behandlinger knyttet til liv og død.

Kristeligt Folkepartis gruppeformand, Hans Olav Syversen, er tilfreds med aftalen, som ifølge ham er en sejr for lægerne.

For praktiserende læger er det en stor sejr, at de ikke skal tvinges til noget, der strider imod deres moralske kompas, siger han til avisen VG.

Flere kritikere mener imidlertid, at det kan gøre det svært for kvinder i tyndt befolkede egne at få hjælp. Susanne Kaluza, der er talsperson for en gruppe kritiske debattører, har meldt seks læger til Regionslægen for at nægte at henvise til abort.

Indtil regeringsforslaget går igennem, står den gældende abortlov fast. Lægerne kan ikke føre en hemmelig, privat abortkamp på kontoret, specielt ikke når det rammer en tredjepart som de kvinder, der må gå til en fremmed læge i en anden by, skriver Susanne Kaluza på sin blog.

Formand for Rådet for lægeetik, Trond Markestad, mener, at det centrale er, at kvinderne bliver mødt med empati og uden moralisering, uanset hvilken læge de besøger.

Patienternes behov skal varetages omsorgsfuldt, og vi mener, at det krav kan opfyldes. Den nye aftale behøver ikke betyde, at det bliver sværere at få abort, for der er mange muligheder for at søge, skriver han i en kronik i Aftenposten.