LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kristne apotekere kan nægte salg af fortrydelsespiller

'Plan B' er en af de mest solgte fortrydelsespiller på det amerikanske marked. Forleden fastslog en domstol i den amerikanske delstat Illinois, at apoteksmedarbejdere, der af religiøse og moralske årsager er modstandere af abort, ikke længere kan tvinges til at sælge fortrydelsespiller. Foto: Scott Camazine.

Apotekere med religiøse eller moralske indvendinger mod fortrydelsespiller, kan ikke tvinges til at sælge dem. Det fastslår amerikansk domstol

Apoteksmedarbejdere, der af religiøse og moralske årsager er modstandere af abort, kan ikke tvinges til at sælge fortrydelsespiller.

Det fastslog en domstol i den amerikanske delstat Illinois tirsdag i denne uge. Den konkrete sag, der tog sin begyndelse for seks år siden, omfatter to apoteksejere fra Illinois, Luke VanderBleek og Glenn Kosirog, som netop med henvisning til deres kristne baggrund opfatter salg af fortrydelsespiller som abort og dermed i strid med deres religiøse samvittighed.

Advokat Mark Rienzi, der repræsenterede de to farmaceuter, VanderBleek og Kosirog , kaldte ifølge Religion News Service afgørelsen for "en meget god ting."

"Dommerens beslutning gør det klart, at religiøse mennesker ikke behøver at opgive deres religion, ikke behøver at sætte deres samvittighed uden for døren, når de møder på arbejdet," lød det fra Rienzi.

Sagen startede tilbage i 2005, hvor Illinois-guvernøren, Rod Blagojevich, udstedte en retsakt der tvang farmaceuter til at udstede fortrydelsespiller, uden at være moralsk dømmende.

Ifølge LifeNews.com, erklærede dommer John W. Belz ved afgørelsen forleden, at statens retsakt fra 2005 ikke bare krænker statens Health Care Right of Conscience Act, men også Illinois Religious Freedom Restoration Act (RFRA), og den frie udøvelse af religion, der er sikret som en af de grundlæggende rettigheder i den amerikanske forfatning. Statsdomstolens afgørelse betyder derfor, at retsakten fra 2005 træder ud af kraft.

"Det har været en stor byrde for VanderBleek og Kosirog ikke at vide, om de vil være i stand til at fortsætte med at udøve det eneste erhverv, de nogensinde har kendt," sagde Rienzi. "De er meget glade for nu at være fri af denne byrde."

Trods rettens afgørelse er kampen endnu ikke forbi for de to apotekere

"Vi er skuffet over afgørelsen," sagde Robyn Ziegler, der er talskvinde for Illinois statsadvokat, Lisa Madigan.

"Der er et tvingende behov for at have fortrydelsespiller til rådighed på alle godkendte apoteker i Illinois," udtalte Ziegler ifølge nyhedsbureauet CBN News .

Formanden for abortmodstandsforeningen Americans United for Life, Chairmaine Yoest, har derimod rost statsdomstolens afgørelse:

"I seks år er farmaceuter og apotekere er blevet mobbet af staten Illinois og har skullet vælge mellem at krænke deres religiøse overbevisning eller at overtræde loven. Vi bifalder Illinois statsdomstol for at have permanent tilbagevist denne forfatningsstridige bestemmelse," lød det begejstret fra Yoest.