Gravid 10-årig forstærker mexicansk abortdebat

Modstandere af abort holder demonstration med falske børnekister i Mexico City. Foto: DANIEL AGUILAR Denmark

Abortdebatten i Mexico er blevet særligt ophedet, fordi en gravid 10-årig nu nægtes abort

En 10-årig mexicansk pige er blevet gravid efter angiveligt at være blevet voldtaget af sin stedfar. Det er ulovligt for hende at få en abort i det stærkt katolske land, hvilket har vakt stor vrede blandt abortforkæmpere.

Stedfaren er blevet fængslet, men både forsvarer og anklager siger, at det langt fra markerer afslutningen på den sag.

Abort er lovligt i Mexicos hovedstad Mexico City, men ulovligt eller stærkt begrænset i landets resterende delstater. Den katolske kirke står nemlig stærkt i Mexico, og er meget dominerende i sin abortmodstand.

Én måned for sent
Pigen kommer fra den mexicanske delstat Quintana Roo, hvor abort er tilladt de første tre måneder efter en begyndt graviditet forårsaget af voldtægt. Men den 10-årige pige har overskredet grænsen med næsten en måned.

Det har fået proabort-grupper til at insistere på, at føderale embedsmænd og FN skal undersøge Quintana Roos håndtering af pigens sag. De mener ikke, pigen er blevet fortalt om sin rettighed til abort i tide.

- Vi ved ikke, hvad der sker, og den institution, der skal sørge for støtte og pleje af de her mindreårige, har ikke arbejdet gennemskueligt. Vi beder bare om ansvarlighed, siger Maria Luisa Sanchez Fuentes, leder af Informationsgruppen for Reproduktivt Valg, til tv-stationen CNN.

Statsadvokaten i Quintana Roo, Francisco Alor Quezada, udtaler, at han ikke er klar over, om pigen er blevet informeret om abort i tide, og han ved heller ikke, hvor langt hun var henne, da hendes mor indberettede sagen til myndighederne. Men pigen er nu i de statslige sociale myndigheders varetægt, hvilket statsadvokaten bifalder.

- Jeg tror ikke, pigen kan være i bedre hænder, siger han til CNN.

Ligner sag fra Brasilien
Sagen ligner til forveksling det ét år gamle tilfælde, hvor en 9-årig pige fra Brasilien blev voldtaget af sin stedfar og gravid med tvillinger.

Både den brasillianske pige, hendes mor og de læger der valgte at udføre pigens abort blev ekskommunikeret fra den katolske kirke. Men kirken blev tvunget til at annullere ekskommunikationen på grund af omfattende, globale protester.

Indtil videre er der ingen tegn på, den 10-årige mexicanske pige vil blive tilbudt en abort.

Abortdebatten i Mexico har nu gennem flere år bølget frem og tilbage. Og den katolske kirke i Mexico er udtalte modstandere af en legalisering af abort.

Debatten har været særligt skarp siden 2007, hvor Mexico City ved lov tilladte abort de første tre måneder af graviditeten lige gyldigt omstændighederne for undfangelsen.