Flere kvinder ønsker sen abort

ARKIVFOTO af ultralydsscanning af foster-- Der er en uhyggelig tendens til, at menneskelig værdi gøres op i, hvorvidt man lever op til en normal-standard eller ej. Det mener i hvert fald landssekretær i foreningen Retten til Liv, Ellen Højlund Wibe, der er rystet over, at et stigende antal danske kvinder får lov til at få et misdannet foster fjernet, selv om abortgrænsen på 12 uger er overskredet: ""Det sorteringssamfund, som nazitiden udviklede, og som vi lige siden har fordømt på det skarpeste, er vi selv godt på vej til at udvikle i dagens samfund - bare på en mere raffineret og skjult måde,"" siger Ellen Højlund Wibe til Midtjyske Medier. Af de 886 kvinder, der sidste år søgte om tilladelse til at få abort efter 12. uge, fik 64 afslag - blandt andre en 25-årig kvinde, der var gravid i 21. uge. En scanning havde vist, at fosteret havde en misdannet arm, men i sin afgørelse fastslog Abortankenævnet, ""at den manglende underarm ikke kunne anses for et handicap, der var tilstrækkelig alvorligt til at begrunde tilladelse til svangerskabsafbrydelse"". Se RB 28.12.2009 07:00. (Foto: THOMAS SJØRUP/Scanpix 2009) Foto: THOMAS SJØRUP

Et stigende antal kvinder får tilladelse til at sprænge den danske abortgrænse på 12 uger. Fosterskanninger efter abortgrænsen sætter gravide i svær situation

Et rekordstort antal kvinder - 831 - fik sidste år de danske myndigheders tilladelse til abort, selv om abortgrænsen på 12 uger var overskredet.

Det skriver Politiken med baggrund i årsrapporten fra Abortankenævnet og de regionale abortsamråd. Tallet er vokset med 50 procent på 10 år, og det får nu igen debatten om den danske abortgrænse til at blusse op.

- Stigningen er en simpel konsekvens af, at man nu screener alle fostre for sygdomme, siger Øjvind Lidegaard, gynækolog på Rigshospitalet.

- Derfor bliver mange flere forældre bragt i den situation, at de skal tage stilling. Og da det er forældrene, der skal leve med barnet i fremtiden, har jeg en smule svært ved at forstå, at fremmede mennesker skal tage stilling til, om jeg skal leve eller ikke leve med et givent handicap hos et barn, siger han til Politiken.

Rapporten viser, at de fleste abortdispensationer gives i ugerne efter de fosterskanninger, som alle gravide nu tilbydes.

Nakkefoldsskanningen foretages i 13. uge og misdannelsesskanningen i 18.-19. uge. Der stiller teknologien kvinderne over for en række nye valg, fastslår Øjvind Lidegaard.

Han peger på, at abortgrænserne i Danmarks nabolande er meget højere, og at mange danske kvinder tager til England, Sverige eller Spanien for at få foretaget abort. Ingen ved dog hvor mange.

- Hvorfor skulle danske kvinder være mindre egnede til at tage en beslutning om abort end kvinder i Sverige og England, spørger Øjvind Lindegaard og foreslår en grænse ved 22 ugers graviditet.