Flere kvinder vælger den medicinske abort

Læge og forfatter Birgit Petersson. Foto: Annett Bruhn

Flere kvinder vælger abortpiller i stedet for den kirurgiske abort. Læger lokker kvinder til at vælge abortpiller, fordi de er billigere og nemmere, lyder det fra ekspert, der advarer og siger, at det kan have fatale følger

At træffe valget om at få en abort er en hård beslutning for mange kvinder.

Men når valget først er truffet, følger der endnu flere beslutninger. Det skal nemlig afgøres, om kvinden vælger en kirurgisk eller medicinsk abort.

Flest kvinder vælger den såkaldte abortpille i stedet for at komme på operationsbordet, viser nye tal fra den landsdækkende database Tigrab, Tidlig graviditet og abort.

Hele 56 procent valgte i 2010 at få en medicinsk abort, hvor det blot var 36 procent i 2005.

En del af forklaringen er, at læger ofte anbefaler den medicinske, lyder det fra Birgit Petersson, lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning og speciallæge i psykiatri ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Der er ingen tvivl om, at den medicinske metode bliver foretrukket blandt læger og af myndighederne, fordi det er billigere og nemmere for dem, siger hun og tilføjer:

Lægerne lokker ved at benytte en sporgbrug, der fremstiller den medicinske metode som mildest, og at den enkelte kvinde med den metode bliver en langt større del af processen. Men det er jo slet ikke alle, der finder det behjælpeligt, tværtimod.

Birgit Petersson peger på, at det kan have fatale følger, at lægerne presser kvinderne i en bestemt retning.

Det er vigtigt at være lydhør som læge i stedet for at presse kvinderne. Det at skulle gennemføre en medicinsk abort kan være meget svært psykisk og fysisk, og det bliver blot værre, hvis kvinderne påtvinges en bestemt abortform, siger hun.

27-årige Maria Roland er en af de kvinder, som fik foretaget en medicinsk abort i 2007. Hun ville ellers helst have haft en kirurgisk abort, men følte sig presset af sin læge til at vælge den medicinske metode.

Jeg havde ikke så mange erfaringer at trække på, men jeg sagde til min læge, at jeg foretrak en kirurgisk. Men så fik jeg at vide, at den medicinske var den mildeste løsning for mig. Det valgte jeg så, siger hun.

Maria Roland, der dengang var sygeplejerskestuderende, blev anslået til at være i ottende uge og gik derfor med til at tage abortpillerne, som hun i dag inderligt fortryder.

DEBAT: Sene aborter og frit valg? Det er en myte

Bivirkningerne var meget voldsomme, og det var jeg slet ikke blevet advaret imod. Blodet fossede ud af mig, og det blev efterfulgt af kraftig kvalme, som fortsatte i en evighed, siger hun.

Senere får Maria Roland oplyst, at årsagen til den kroniske kvalme er, at abortpillen ikke har fjernet hele fosteret, fordi hun har været længere henne end tidligere anslået. Derfor bliver Maria Roland indlagt til en udskrabning.

LÆS OGSÅ: Medicinsk og kirurgisk abort

Jeg fortryder i den grad, at jeg ikke fulgte mine egne intentioner i stedet for at lytte til lægen. Den kirurgiske metode er så meget nemmere, fordi den er hurtigt overstået, så jeg fatter ikke, hvorfor lægerne lokker med den medicinske, siger hun.

På Roskilde Sygehus mener man ikke, at kvinderne bliver presset til en bestemt abortform.

TEMA: Abort

Den medicinske abort er hverken billigere eller nemmere at udføre. Og jeg tror, at lægerne informerer, som de skal, og er helt neutrale i forhold til, hvilken metode kvinderne vælger, siger Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling og tilføjer:

Rigtig mange behandlingsformer skifter i disse år fra at være kirurgisk til at være medicinsk dette er et af områderne.

Knap 400 kvinder endte i 2010 med at få en kirurgisk abort, selvom de allerede havde gennemgået den medicinske, viser tal fra Tigrab.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om abort

/ritzau/