En families tilvalg midt i tendensen til fravalg

Thea, som er født med dværgvækst, knuger yndlingsbamsen Grisling, mens hun leger med sin mor, Signe, og storesøster, Alma. Thea er i øjeblikket 62 centimeter høj og bliver sandsynligvis ikke højere end en meter. – Foto: Mette Frandsen.

Flere og flere vordende forældre vælger en abort, når fostret viser tegn på anormal vækst. Det gjorde familien Lundbak ikke. De vidste, at datteren Thea ville blive født med dværgvækst, men abort var på intet tidspunkt en mulighed

Der er mange ting, man ikke kan, når man er 85 centimeter høj. Som for eksempel at nå op til et dørhåndtag. Sådanne forhindringer kommer 19 måneder gamle Thea til at møde resten af sit liv. Thea er født med dværgvækst, og hendes vækstkurve netop nu indikerer, at hun ikke bliver meget højere end 85 centimeter. Faktisk er Thea født med den uhyre sjældne form for dværgvækst med det meget lidt mundrette navn spondyloepiphyseal dysplasia congenita, som gør, at hun ikke har samme iøjnefaldende ansigtstræk og tætte kropsbygning som andre dværge, men til gengæld risikerer hun væsentlig mindre højde samt problemer med øjnene.

Thea bor i Nærum lidt nord for København sammen med forældrene Signe og Nicolas Lundbak samt storesøsteren Alma på fire år. Under Kristeligt Dagblads visit hos familien er der absolut intet, der adskiller Thea fra andre børn på omkring halvandet år. Hun stæser rundt med sin lille skubbevogn fyldt af bøger og bamser, og vokabulariet tæller både mor og yndlingstøjdyret Grisling mens far indtil videre må affinde sig med ikke at være nævnt.

Men Theas tidlige børneår er også de mest ubekymrede, mener Signe og Nicolas Lundbak, for når hun bliver ældre, bliver hendes forskelle fra andre børn mere udtalte. Det fører naturligvis til bekymring, ligesom det i tiden før og et helt år efter fødslen førte til bekymring, at lægerne ikke kunne diagnosticere Theas specielle dværgvækst.

Men trods bekymringerne og de mulige fremtidige komplikationer var forældrene på intet tidspunkt i tvivl om, at Thea skulle til verden. Signe og Nicolas Lundbak fik allerede ved den første scanning efter 12 uger kendt som nakkefoldsscanningen at vide, at fostret ikke udviklede sig som ventet. Lægerne var dog ikke sikre på udfaldet. Derfra vekslede lægernes beskeder mellem, at intet var galt, til at Thea måske ville udvikle dværgvækst. Da først fødselsdagen kom, vidste de, at Thea ville blive født som dværg. Den forhåndsviden var en lettelse.

Det betød meget for glæden ved at føde, at vi på forhånd vidste, at hun ville være anderledes. Vi vidste, at vi skulle tage imod et specielt barn, og på den måde havde de mange undersøgelser undervejs i graviditeten forberedt os. Vi kunne virkelig glæde os over at skulle have endnu et barn og var lykkelige, da hun blev født, fortæller Signe og Nicolas Lundbak.

Undervejs i graviditeten var abortspørgsmålet aldrig på tale. Thea var ikke til diskussion.

Abort var aldrig inde i billedet. Vi drejede vel tingene til det positive og blev ved med at sige til os selv, at det var godt, at Thea ikke havde en anden komplikation. Måske havde det været anderledes, hvis det var et psykisk handicap. Men du ved det ikke, før du står i situationen. Du kan aftale alt muligt før en graviditet, men hvis først en komplikation opstår, bliver du bare rusket rundt og føler måske helt anderledes, siger de.

Selvom abort aldrig kom på tale, er Signe og Nicolas Lundbak fortsat nervøse for alle de fremtidige begrænsninger, Thea vil få på grund af sin lave højde. Bekymringerne hører med til at få et specielt barn, men forældrene har et ønske til Theas fremtid.

Vi er glade for hver centimeter, der kommer. For tænk, hvis hun kunne blive højere end de cirka 85 centimeter.

gehlert@kristeligt-dagblad.dk