LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Danmark er et sorteringssamfund, mener norsk politiker

Foto: SimplyMui

MED AFSTEMNING Danmark bliver et sorteringssamfund, når så mange kvinder fravælger børn med Downs syndrom, kritiserer norsk politiker. Sundhedsminister Bertel Haarder afviser, at der skulle være et etisk problem

Nyheden om, at det i dag er 99 procent af de danske kvinder, der vælger at få en abort, når de venter et barn med Downs syndrom, er nået til Norge. Her har den fået en alt andet en blid modtagelse. Den norske politiker og leder af partiet Kristeligt Folkeparti, Knut Arild Hareide, er så forarget over tallene, at han i en udtalelse til den norske radio- og tv-station NRK kalder Danmark for et sorteringsland.

LÆS OGSÅ: Downs syndrom er snart udryddet i Danmark

Det er vigtigt, at vi ikke laver den samme fejl, som Danmark har gjort. Resultatet af fuld screening bliver et sorteringssamfund, hvor der ikke er plads til børn med Downs syndrom, siger han til NRK og pointerer, at han ønsker et samfund, hvor alle er velkomne uanset medfødte sygdomme eller ej.

Også Kristendemokraterne i Danmark ser på de nye tal med bekymring. Partiets enlige folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen giver i sin blog på Kristeligt Dagblads hjemmeside udtryk for, at man hos Kristendemokraternes mener, at udviklingen går den forkerte vej.

LÆS OGSÅ: Flere søger om at få sen abort

Vi tager kraftigt afstand fra den udvikling, vi ser i vores samfund, som kan minde om racehygiejne, som ikke bare fratager barnet livets chance, men som også sender et signal til både handicappede og deres pårørende om, at de ikke er ønskede i det danske samfund, skriver han.

Per Ørum Jørgensen frygter, at de mennesker, der i dag lever med Downs syndrom, risikerer at føle sig stigmatiserede og set ned på, fordi så mange kvinder i dag fravælger at få et barn med Downs Syndrom. Han har derfor stillet et paragraf 20-spørgsmål til sundhedsminister Bertel Haarder, der tilsyneladende ikke deler den opfattelse, at samfundet har en særlig etisk forpligtelse over for denne gruppe. I sit svar, der blev givet 14. juli i år skriver han således:

Jeg er ikke enig i den opfattelse (...), at abort af fostre med Downs syndrom skulle udgøre en yderligere belastning for dem, der er født og fortsat vil blive født med dette handicap. Jeg forstår ikke den tankegang, at en bestemt gruppe handicappede skulle blive uønskede, fordi der bliver færre af dem, hvad enten reduktionen skyldes genetisk rådgivning, behandlingsmæssige fremskridt eller abort på grundlag af fosterdiagnostik. Jeg synes, man tillægger det omgivende samfund nogle tanker og motiver, som der ikke er belæg for.