Abort-tal vækker bekymring i Kina

Mangel på viden og oplysning er årsag til, at der hvert år udføres mindst 13 millioner provokerede aborter i Kina. Dertil kommer et ukendt, men stort antal aborter på uautoriserede klinikker og et årligt salg af omkring 10 millioner abortpiller. På billedet ses en informationstavle fra den Nationale Befolknings- og Familieplanlægningskommission, hvor forskellige former for prævention er udstillet. - Foto: PHILIPPE LOPEZ Denmark

Der udføres mindst 13 millioner provokerede aborter om året i Kina og et ukendt antal på uautoriserede klinikker. De fleste er unge kvinder, der aldrig har hørt om forebyggelse

Mangel på viden og oplysning er årsag til, at der hvert år udføres mindst 13 millioner provokerede aborter i Kina. Dertil kommer et ukendt, men stort antal aborter på uautoriserede klinikker og et årligt salg af omkring 10 millioner abortpiller.

Det fremgår ikke, om der er tale om en stigning i forhold til tidligere år, men tallene vækker bekymring blandt kinesiske eksperter, der over for avisen China Daily betegner det som en "beklagelig situation, der kunne undgås."

De officielle statistikker viser, at omkring 62 procent af de kvinder, der får udført en provokeret abort, er 20-29 år eller yngre, og langt de fleste er enlige. Wu Shangchun fra den Nationale Befolknings- og Familieplanlægningskommission siger til avisen, at omkring halvdelen af alle kvinder, der søger abort, ikke har brugt nogen form for beskyttelse.

– Det er en stor udfordring at reducere antallet af aborter i Kina, siger han til China Daily.

En undersøgelse fra et offentligt hospital i Shanghai viser, at under 30 procent af de kvinder, der henvendte sig til hospitalets hotline, havde nogen idé om, hvordan man undgår at blive gravid.

– Der er behov for en langt bedre seksualundervisning på universiteterne, og for at vores samfund giver mere vejledning, siger Li Ying, der er professor på Beijing Universitet til avisen.

Ifølge professoren er problemet, at mange forældre tøver med at diskutere emnet med deres børn. Samtidig er både forældre og lærere ofte imod, at unge får undervisning i skolerne, fordi det ifølge deres opfattelse opfordrer de unge til før-ægteskabelige forhold.

Men med de hastige økonomiske forandringer i Kina er der også fulgt nye sociale normer, og sex er ikke længere tabu blandt de unge. De finder selv informationer om emnet på internettet, men ifølge Yu Dongyan, der er gynækolog, er det langt fra nok.

– De unge tror, de kan lære alt fra internettet, men det er ikke ensbetydende med, at de udvikler den rigtige forståelse eller holdning til emnet, siger Yu Dongyan.

Det betyder, at abortklinikkerne har relativt frit spil. Flere steder i Kina kan man opleve, at klinikkerne reklamerer aggressivt for abort på tv. Der er også rapporter om, at de kører kampagner blandt studerende på læreanstalterne med tilbud om mængderabat – "to for éns pris", hvis man tager veninden med.

Kina har de sidste tre årtier haft verdens mest strikse regler for familieplanlægning – også kaldet etbarnspolitikken – men reglerne retter sig primært mod folk, der er gift. For at få et barn i Kina skal man først have en tilladelse fra myndighederne, og den gives kun til gifte par. Det er også kun ægtepar, der har adgang til information om prævention, og det er samtidig forbundet med kontrol. Ifølge officielle tal har politikken forhindret mellem 300 og 400 millioner fødsler siden slutningen af 1970'erne.

bundgaard@kristeligt-dagblad.dk