Abort deler vandene i Europa-Parlamentet

Efter et forslag om fri abort blev nedstemt i går i Irland, er der splittelsen i Europa-Parlamentet om synet på abort. Foto: .

Et forslag om at kæmpe for retten til abort i Irland, Malta og Polen blev i går nedstemt

Der var råb og protester i salen, da EUs folkevalgte i går skulle tage stilling til, om de skal forsøge at presse landene i unionen til at indføre fri abort.

Det blev et nej. Et lille flertal i Europa-Parlamentet afviste at kæmpe for retten til abort til stor ærgrelse for Britta Thomsen, socialdemokratisk MEP.

Vi skal ikke have folk til at dø, fordi de ikke kan få abort. I Irland var der for nylig en kvinde, der døde, fordi hun ikke kunne få abort, siger Britta Thomsen.

LÆS OGSÅ: Abort og prævention: Sløseriet er en etisk falliterklæring

Udvalget for Kvinders Rettigheder og Ligestilling havde håbet, at parlamentet ville vedtage en opfordring til EUs medlemslande om at sikre bedre seksualundervisning, adgang til prævention, beskytte homoseksuelle mod diskrimination og ikke mindst at gøre abort lovligt.

Dermed havde udvalget lagt op til kamp mod lande som Irland, Malta og Polen, der har forbud mod fri abort.

Da vi tiltrådte EU, fik vi lov til selv at beslutte ud fra vores moralkodeks, når det handlede om spørgsmål som abort, sagde Marek Migalski, et konservativt, polsk medlem under debatten i Strasbourg og som stemte imod betænkningen under henvisning til, at landene selv skal bestemme om dette emne.

Der er valg til Europa-Parlamentet til maj, og det er valgkampen, der har fået især konservative og kristeligt-demokratiske medlemmer samt EU-skeptikere i parlamentet til at stemme betænkningen ned, mener den danske socialdemokrat.

De skal alle hjem til deres katolske lande og føre valgkamp, siger Britta Thomsen.

Den katolske kirke har lobbyet imod vores forslag.

EU-Kommissionen, der har eneret på at fremsætte lovforslag i EU, går frem med forsigtige skridt og fastslog i mandags, at EU ikke kan lovgive om abort. Irland fik sågar i 2008 en særlig forsikring om retten over abortlovgivningen, for at de skulle stemme ja til Lissabon-traktaten i 2008.

EU har et slogan, der hedder forenet i mangfoldighed. Skal landene ikke have lov til selv at bestemme om dette, Britta Thomsen?

Nej, når det handler om menneskerettigheder, så er der ikke noget, der hedder mangfoldighed. Vi vil gerne have, at EU kan lovgive om abort, siger Britta Thomsen.

Men retten til fri abort er vel ikke en menneskerettighed?

Nej, men det vil vi gerne have, at det er, siger hun.

Polske Marek Migalski er uenig.

De taler som om, at abort er en menneskerettighed. Hvad med det ufødte barns rettighed? Det bliver slået ihjel, sagde han under mandagens debat.

De siger, at fostret er en del af menneskets krop. Det passer ikke. Det er et selvstændigt barn, der ligger inde i mors mave, fortsatte han.

Betænkningen, der i går blev sendt tilbage til udvalget, vil ifølge Britta Thomsen senere komme til afstemning igen i Europa-Parlamentet. Hvis EU skal lovgive om abort, vil det kræve en ændring af EU-traktaten, hvilket samtlige lande skal godkende.