Overlæge: Hult at kalde dansk sundhedsvæsen verdens bedste

Den såkaldte weekend-effekt på hospitalerne koster menneskeliv, viser ny dansk undersøgelse Foto: Scanpix

Flest dødsfald sker i weekenden på danske hospitaler, viser ny forskning. Et stød i hjertekulen til fortællingen om vores sundhedssystem, mener medlem af Det Etiske Råd

Man kan være heldig at blive indlagt på en mandag, men man kan også være så uheldig, at det er en fredag.

Uheldig, fordi risikoen for at dø under et ophold på danske hospitaler er størst i weekenden. Det viser ny dansk forskning publiceret i det anerkendte lægetidsskrift Health Affairs.

”Der er over dobbelt så høj dødelighed i weekender i ferier i forhold til hverdage. Det er en kolossal forskel”, siger Flemming Madsen, speciallæge fra Allergi og Lungeklinikken i Helsingør til avisen Metroxpress.

Med i undersøgelsen er hele 2,65 millioner indlæggelser på danske sygehuse gennem 17 år fra 1995 til 2012. Resultaterne viser blandt andet, at dødeligheden er 2,23 gange højere i weekender og ferier end i hverdage og også, at der er højere dødelighed om aftenen end om dagen. Et andet af undersøgelsens resultater kom frem i juli, nemlig at overbelægning øger dødsraten på hospitalerne med 9 procent.

Når flere dør i weekender og ferier er der tale om den såkaldte ”weekend-effekt”, ifølge Flemming Madsen et velkendt fænomen i det danske sundhedssystem:

”Det er noget, vi har prøvet at råbe op om internt i systemet i mange år. Men alligevel sænker man tilstedeværelsen af læger og sygeplejersker i weekender og ferier. Derfor har jeg valgt at dokumentere problemet via hårde data, som død er,” siger han.

Poul Jaszcak, dr. med., tidligere overlæge og medlem af Det Etiske Råd, finder undersøgelsens resultater ”dybt forstemmende”:

”Det her er et stød i hjertekulen til den politiske fortælling om det danske sundhedssystem, som er bygget op de seneste år. Det er hult at insistere på, at vi har ’verdens bedste sundhedssystem’, når det er farligere at være på hospitalet i nogle perioder end andre,” siger han til Kristeligt Dagblad. 

Rent moralsk er det uforsvarligt at leve med faktorer, som man ved, gør det mere risikabelt at være på et hospital, mener Poul Jasczak.

”Det mest anfægtelige er, at man i mange år har levet med en viden, måske skjult, som betyder, at der går menneskeliv tabt. Erkendelsen i sig selv burde give nogen røde ører, det her skal der gøres noget ved.” 

Ifølge ham er det vigtigt, at ansvaret for at få rettet op nu placeres hos ledelse og politikere, ikke hos læger, sygeplejersker og det øvrige fodfolk på hospitalsgangene.

”Man har skruet nogle vagtplaner sammen, som skruer ned for personale og afløsere i pressede perioder, og øger risikoen for at personalet mister overblikket. Ansvaret for det ligger hos hospitalsledelserne og regionerne. Og hos de politikere, som har skabt presset for effektivitet. Patienter er ikke noget, der kan køres på samlebånd, og slet ikke så hurtigt, at de tabes i svinget,” siger han. 

Over for Metroxpress kalder Danske Patienter situationen et udtryk for ”dårlig ledelse”, mens Dansk Sygeplejeråd ikke er overrasket over resultaterne.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, lover at se nærmere på virkeligheden ude på hospitalerne.

”Vores hovedfokus nu bliver sikkerhed og kvalitet, så hvis der er disse forskelle, må vi rette op på det, for det kan vi bestemt ikke sidde overhørigt,” siger han.