Omstridt svensk kunstner får dansk støtte

Den svenske gadekunstner Dan Park har flere gange været genstand for stor debat og modstand, blandt andet da han placerede et hagekors foran den jødiske menighed i Malmø. Arkivfoto Foto: Christoffer Askman.

Kunstens grænser bliver testet af den svenske gadekunstner Dan Park, som har fået flere fængselsdomme for sin kunst. ”Horribelt” mener Trykkefrihedsselskabet, der i aften inviterer til debatmøde i Dansk Forfatterforening

Gadekunstneren Dan Park har netop slået en svensk rekord. I løbet af fire dage blev han idømt fængsel to gange. I begge tilfælde er det hans kunst, der er i centrum for dommene.

Sidste efterår mødte han op til en demonstration mod politiets registrering af romaer. Midt mellem de demonstrerende holdt han et skilt op med teksten ”Sigøjnerforbrydelser er gode”, inden han blev slået ned af vrede demonstranter. Hans ageren gav ham fire måneders ubetinget fængsel for at have overtrådt racismeparagraffen.

Det er ikke første gang, Dan Park er i blæsevejr eller skal afsone en fængselsdom for at afprøve ytringsfriheden. Han er kendt i Sverige for sin provokerende og samfundskritiske kunst. Han har blandt andet placeret et hagekors foran den jødiske menighed i Malmø og hængt skilte op med et billede af en repræsentant for Afrosvenskernes Rigsforbund iført lænker og teksten ”Vores negerslave er løbet væk”.

Det har gjort Dan Park til en yderst kontroversiel kunstner i sit hjemland, hvor han, ligesom en anden ligesindet kunstner Lars Vilks, har haft svært ved at finde udstillere, som vil vise hans kunst. Malmø byret mener, at Dan Parks kunst er nedsættende og umotiveret krænkende, mens Trykkefrihedsselskabet kalder det for ”politisk ukorrekt kunst” og mener, at det er horribelt, at Dan Park er blevet idømt fængselsstraf.

Kunstneren taler i aften på et møde arrangeret af Trykkefrihedsselskabet, hvor debatten kredser om tilstanden for den kunstneriske frihed i Sverige med deltagelse af blandt andre Parks, hans gallerist, kunstneren Lars Vilks og den danske historiker Mikael Jalving. Den er ifølge Trykkefrihedsselskabet under hårdt pres. Det er journalist og litteraturkritiker på Aftonbladet Martin Aagard dog ikke enig i. Han mener, at Dan Park går Sverigedemokraternes ærinde.
”Dan Park er racisternes favoritkunstner. Det er skelsættende, at en svensk kunstner sættes i fængsel for sin kunst, for vi har normalt meget udvidet ytringsfrihed. Men Dan Park udfordrer vores forståelse af kreativ udførelse, og han går den sverigedemokratiske vej,” skriver Martin Aagard på Aftonbladets kultursider.

På trods af fængselsdommene har Dan Park ikke tænkt sig at ændre sin kunst.

”Aldrig i livet! Jeg fortsætter med at provokere og stikke til det politisk korrekte Sverige. Og jeg er klar til at gå i fængsel for mine holdninger igen,” siger han til den indvandringskritiske onlineavis Dispatch International.