Demente spores via gps

Illustration: Frits Ahlefeldt-Laurvig.

Beboere på plejehjem udstyres med en gps, så personalet kan spore dem, hvis de ældre ikke kan finde hjem

På flere af landets plejehjem får demente beboere en vandrebrik eller gps på sig. Det skal hjælpe plejehjemspersonalet til at spore beboerne, hvis de forlader plejehjemmet og ikke kan finde tilbage.

Nogle får syet vandrebrikken ind i foret på yndlingsjakken eller i håndtasken, så de altid har den på sig. Gpserne kan blive sat i et bælte, om håndleddet i form af et ur eller rundt om halsen.Sidste år blev lovgivningen om alarm- og pejlesystemer på plejehjem lempet. Ifølge Ældre Sagens nyeste tal er der i dag cirka 1200 plejeboliger, som har installeret overvågning i form af alarm- og pejlesystem.

Ældre Sagens seniorkonsulent Margrethe Kähler mener dog, at det langtfra er nok. Hun har i 15 år beskæftiget sig med brugen af overvågning af demente.

Der er i virkeligheden alt for få demente, der bliver udstyret med vandrebrikker og gps i forhold til behovet. Jeg ville ønske, at det blev mere almindeligt at udstyre demente med alarmer og pejlesystemer, for det er en sikkerhedsforanstaltning, som sparer liv, siger hun og tilføjer, at der langsomt er kommet en større forståelse for, at det er en gavnlig metode.

For få år tilbage var holdningen en anden, end den er i dag, mener hun. Modstanden mod større overvågning af ældre demente var stor, fordi man talte om, at det var et overgreb, men i dag opfattes det overvejende som en hjælp og en sikkerhed.