Ældre foretrækker robot fremfor familien

Ældre vil hellere mades og bades af en robot end af deres børn. Ældre Sagen advarer kommunerne mod at lade pårørende overtage ældrepleje-opgaver. Her ses en støvsugerrobot gøre rent på et plejehjem Foto: Liselotte SabroeLiselotte Sabroe

Ældre vil hellere mades og bades af en robot end af deres børn. Ældre Sagen advarer kommunerne mod at lade pårørende overtage ældrepleje-opgaver

Hvis gamle mennesker skal vælge mellem at få hjælp til at spise af en søn/datter eller af en robot, vælger langt de fleste det sidste, mener næstformand i Ældre Sagens landsbestyrelse Søren Rand.

- Jeg er helt overbevist om, at de ældre meget hellere vil have hjælp af en robot, siger han.

LÆS OGSÅ:Har alle ret til et knus?

Derfor er Søren Rand heller ikke i tvivl om, hvad han vil råde kommunerne til at satse på i fremtiden: Velfærdsteknologi.

- Ældre er ikke umiddelbart varme på ny teknologi, men hvis man bare bruger lidt tid til at forklare, hvordan det virker, og at det ikke er farligt, så accepterer de det hurtigt. Ældre mennesker vil meget hellere benytte sig af tekniske hjælpemidler, end de vil bede familien om hjælp, siger han.

Selv om det ligger fast, at andelen af ældre vil vokse markant over de kommende 20 år, forventer befolkningen og ikke mindst de ældre, at det fortsat er det offentlige, der skal levede den nødvendige ældrepleje.
Det fastslår docent og ældreforsker ved Anvendt Kommunal Forskning (AKF) Eigil Boll Hansen.

- Når det drejer sig om praktiske opgaver og personlig pleje, er forventningen, at det er kommunen, der skal levere varen. Der er ikke nogen forventning eller ønske om, at det er noget, familien skal tage sig af, siger han.

- De ældre vil gerne se deres børn og være sammen med dem, men man vil nødig være en belastning for dem. Undersøgelser viser, at generationerne gerne vil være uafhængige af hinanden. Sådan er det i hvert fald i de nordiske lande, siger han.

Men selvom antallet af personer på 80 år eller derover næsten bliver fordoblet i løbet af de kommende 20 år, behøver det ikke at vælte kommunernes økonomi. Der kan godt blive råd til en fornuftig offentlig ældrepleje, mener Eigil Boll Hansen.

- De ældre sætter en ære i at kunne klare sig selv, og stadig flere ældre er også i stand til det. Så selv om der bliver flere ældre, bliver der ikke tilsvarende flere, der har brug for hjælp, siger Eigil Boll Hansen.

Han peger desuden på udnyttelsen af velfærdsteknologi som en vigtig faktor, hvis kommunerne skal bevare et højt niveau i den offentlige ældrepleje, uden at det bliver dyrere.

- Nye avancerede hjælpemidler vil betyde, at flere mennesker vil kunne klare sig selv på trods af en nedsat funktionsevne. Det kan være forskellige former for robotter, som for eksempel spiserobotter, avancerede hjælpemidler til at tage bad, samt videoteknologi, så man nemmere kan kommunikere med og vejlede borgeren, siger Eigil Boll Hansen.

Både Søren Rand og Eigil Boll Hansen medvirker som oplægsholdere ved en konference om fremtidens ældreomsorg, som Videnscenter på Ældreområdet afholder fredag på Professionshøjskolen i København.

/ritzau/