Læger: Vi overbehandler døende ældre

Flere og flere ældre døende indlægges til behandling på sygehusene.

Hospitalspersonale mener, at ældre, svækkede patienter indlægges unødigt på hospitalerne, fordi pårørende presser på, og plejehjem ikke tør tage ansvaret for døende

Hospitalerne oplever i stigende grad et pres for at blive ved med behandling af ældre døende patienter. Lægeligt personale efterlyser en debat om, hvor langt hospitalerne skal gå med behandling, som medicinsk virker meningsløs, fordi der under alle omstændigheder er tale om patienter, for hvem livet hastigt nærmer sig en afslutning.

LÆS OGSÅ: Døden skal have en årsag

"Vi står nogle gange i den situation, at specielt de pårørende presser på, for at man bliver ved og ved. Og det sætter sundhedspersonalet i en alvorlig situation, for det er jo nemmere at behandle end at lade være. Men det er urimeligt og ikke særlig værdigt," siger vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen.

Han så hellere, at man sagde stop for hospitalsbehandling og i stedet lod ældre mennesker dø i fred på plejehjemmet.

"Vi får gentagne gange sengeliggende patienter ind, som hverken kan høre eller se. Og når de er behandlet og udskrevet, kommer de igen 14 dage efter. Ofte lider de af infektioner eller væsketab, der lige så godt kunne behandles hjemme. Men i stedet bliver de genstand for en uværdig transport rundt i sundhedsvæsenet i den sidste del af deres liv. Det er, som om man i stigende grad ikke accepterer en helt almindelig død af alderdom," siger overlæge og professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital Jens Ole Nielsen.

Den nyeste kortlægning fra Dansk Sundhedsinstitut viste i 2007 en tiltagende frekvens af unødige indlæggelser af kronisk syge ældre og alvorligt syge kræftpatienter. Og det kunne forebygges med en øget indsats på plejehjemmene, mener Ole Mørk, formand for foreningen af ledere i ældreomsorgen, Lederforum. Men udviklingen er også udtryk for en generel holdningsændring:

"Man må ikke længere sige om et ældre menneske, at 'hun er træt og mæt af dage'. Personalet er bange for at sige til pårørende: 'Din mor er gammel, skal hun virkelig udsættes for et sygehusophold?'. Man vil ikke risikere at havne i mediemøllen, og så sender man hellere de gamle af sted til hospitalet. Efter min mening er det uværdigt at blive udsat for undersøgelser og ligge med slanger og maskiner blot for at forlænge livet i to dage," siger Ole Mørk, der mener, at problematikken bør været et emne for den nye ældrekommission.

Det er en god idé, lyder det fra Thyra Frank, der er formand for Ældrekommissionen og leder på plejehjemmet Lotte i København.

"I takt med at vi er blevet teknisk så dygtige, forventer vi, at man gør mere og mere, måske med tendens til at man forlænger livet mere end rimeligt. Men hvis der er tale om et menneske, som er svækket både mentalt og fysisk, må man jo snakke med de pårørende, om at her er en gammel, der skal have lov til stille og roligt at sige farvel i sin egen seng," siger Thyra Frank, der dog også løfter pegefingeren:

"Man skal også passe på. For selvom man er 96 år, kan man jo udmærket være et lige så godt liv som en på 75 år. Vi sender nogle gange beboere på hospitalet, som er rigtig dårlige, men som så kommer hjem og får to gode år mere. Det er en utroligt vanskelig problematik."

vaaben@k.dk