Vi bliver slidt ned af det grænseløse arbejde

"I forhold til tidligere så er det moderne arbejdsmarked i højere grad præget af projektarbejde. Det betyder, at rammen for arbejdet bliver mere fleksible og fornemmelsen for, hvor meget vi arbejder, forsvinder," siger lektor i psykologi Einar Baldwin Baldurson fra Aalborg Universitet. Foto: CHRISTINE PALASZ/PHOTOPQR/LE MIDI LIBRE

Flere og flere arbejder over uden løn, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det moderne arbejdsmarked mangler normer og flyder sammen med privatlivet. Og det stresser, mener eksperter

Når stakkene af papir vokser, og indbakken svømmer over i mails, er det de færreste, der forlader skrivebordet og går hjem til tiden, også selvom de ikke får løn for at arbejde over.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mens to ud af tre lønmodtagere i 2007 fik løn for at arbejde over, så er det kun hver anden dansker, der bliver betalt for deres ekstra arbejdsindsats i 2012.

LÆS OGSÅ: Danskerne overarbejder gratis (Ugebrevet A4)

Rammerne for vores arbejdsliv har ændret sig, mener Einar Baldwin Baldurson, der er lektor i psykologi ved Aalborg Universitet.

I forhold til tidligere så er det moderne arbejdsmarked i højere grad præget af projektarbejde. Det betyder, at rammen for arbejdet bliver mere fleksible og fornemmelsen for, hvor meget vi arbejder, forsvinder. Efterhånden stiger presset, og den stress- og depressionsepidemi, vi ser netop nu, er prisen for det uigennemsigtige arbejdsmarked. Og tendensen vil kun blive værre, indtil vi begynder at bygge normer op for de nye arbejdsmønstre, siger Einar Baldwin Baldurson.

Hos Stressklinikken i København bekræfter psykolog Jørgen Lund, at mange danskere arbejder for meget.

I de seksten år vi har haft klinikken, har vi haft 5500 mennesker i behandling. Der er en stigende tendens til, at de mennesker, vi får ind, arbejder 60-70 timer. Herudover slukker de ikke mobilen, når de kommer hjem. Det er bekymrende, fordi vi ved, at jo mere arbejdet fylder, des sværere er det at lukke af og holde fri, når man har behov for det, siger Jørgen Lund, der er leder af Stressklinikken.

LÆS OGSÅ: Lægens 10 gode råd mod stress

Bange for fyring
En af grundene til danskernes ulønnede overarbejde er ifølge Jørgen Lund frygten for at miste jobbet.

De ansatte er vildt optagede af at beholde deres job, og de er ligeglade med, om de skal arbejde ekstra uden løn. Fra ledelsens side er der også en forventning om, at de ansatte gør deres arbejde ordentligt, og hvis de ansatte ikke føler, at de kan leve op til forventningerne, er de bange for at miste arbejdet, og så bliver de låst fast i overarbejdet, siger Jørgen Lund.

Ifølge Einar Baldvin Baldursom har finanskrisen fået mange til at inddrage endnu mere af fritiden til arbejde.

I de virksomheder, hvor man i forvejen har en tradition for ubetalt overarbejde, føler medarbejderne sig presset til at arbejde endnu mere uden at få løn for det, fordi de føler, at det bliver forventet af dem. Herudover tilrettelægger mange deres ferie med sport og frivilligt arbejde, fordi de mener, det er kompetencefremmende, og så bliver det jo også en form for arbejde, siger Einar Baldwin Baldurson.

Går ud over privatlivet
Når privatliv og arbejdsliv bliver blandet sammen, går det ifølge Jørgen Lund ud over privatlivet, der bliver nedprioriteret.

De personer, vi får ind, har ofte problemer på hjemmefronten, fordi de har svært ved at deltage. De når ikke at hente, og de føler sig i det hele taget som en belastning for familien, siger Jørgen Lund.

Han oplever, at mange af hans klienter ikke kan se sig ud af det grænseløse arbejde.

Når folk endelig kommer i behandling, så har de haft så travlt, at de har overhørt alle kroppens signaler, og så knækker filmen pludselig, og de bryder sammen. Flere af dem, vi taler med, kan ikke se en løsning, fordi de er bange for at blive fyret, og så ramler hele tilværelsen, siger Jørgen Lund.