Slaveforhold hos Apples leverandør i Kina

Workers are seen inside a Foxconn factory in the township of Longhua in the southern Guangdong province. Foto: Bobby Yip

Samlebåndsarbejderne hos Foxconn arbejder for meget og til for lav en løn. Selskabet lover forbedringer

De over én million ansatte hos det kinesiske Foxconn Technology kan se frem til at blive aflønnet bedre og knokle lidt mindre, efter et hold inspektører har undersøgt arbejdsforholdene på selskabets fabrikker. Det skriver Bloomberg News.

- Hele verden vil holde øje med Foxconn. Derfor har selskabet ingen anden mulighed end at rette op på forholdene, siger Auret van Heerden, formand for organisationen Fair Labor Association (FLA), der har stået for inspektionen af Foxconn.

LÆS OGSÅ: Skal danske journalister give Apple gratis reklame?

Arbejdsforholdene hos Foxconn er i mange år blevet kritiseret for at være umenneskelige. En kritik, som også er rettet mod kendte teknologivirksomheder som Apple, Dell og Hewlett-Packard, der benytter Foxconn som samlefabrik.

- Vi værdsætter FLA's indsats med at vurdere forholdene hos Foxconn og støtter fuldt ud deres anbefalinger, skriver Apple i en kommentar.

Foxconn samler blandt andet Apples Iphones og iPads. "Designed by Apple in California. Assembled in China", står der på bagsiden af de populære produkter.

LÆS OGSÅ: Strejke rammer kinesisk Apple-leverandør

FLA har registreret mindst 50 overtrædelser af den kinesiske lovgivning på fabrikkerne. Foxconn siger, at selskabet inden 2013 vil sætte arbejdstiden på sine fabrikker ned, så den harmonerer med lovgivningen.

Ifølge FLA arbejder de ansatte på mindst tre af Foxconns fabrikker mere end 60 timer om ugen. Den maksimale arbejdsuge i Kina er på 49 timer.

Aktiekursen på Apple faldt efter rapporten fra FLA blev offentliggjort. Apple, verdens mest værdifulde selskab, må enten sætte avancerne på deres produkter ned eller lade sine kunder betale for de ekstraudgifter, som bedre forhold hos Foxconn vil medføre.

Det vurderer Alberto Mol, aktieanalytiker hos Sanford C. Bernstein i Hongkong.

- De fordele, som forbrugerne og Apple har fra disse produkter, kommer på bekostning af de ansatte hos Foxconn, siger han.

Apples topchef, Tim Cook, besøgte onsdag en af Foxconns fabrikker i Kina. Inspektionen af fabrikkerne er gennemført på opfordring fra Apple.

TEMA: Virksomhedsetik