Fairtrade-mærkede blomster i danske butikker forgifter arbejdere i Kenya

A bunch of red roses Foto: Creativ Studio Heinemann/Creativ Studio Heinemann/Westend61

Blomster i danske butikker forgifter og invaliderer afrikanske arbejdere. Fairtrade beskyldes igen for store huller i ordningen

De er smukke at se på, men arbejderne, som producerer blomsterne, har svært ved at få øje på skønheden. En stor del af de blomster, som bliver solgt i danske butikker, fremstilles under elendige forhold. Kenyas blomsterarbejdere bliver syge og invaliderede af deres arbejde.

Vi bliver behandlet som slaver, siger en ansat på Fairtrade-farmen Bigot Flowers.

LÆS OGSÅ: Kenyas blomster har hæslige torne

Farmen sælger en stor del af sine blomster til den hollandske mellemhandler BLOOM, som i Danmark leverer til Coop.

Fairtrade, der tidligere hed Max Havelaar, skulle ellers være redningen for Kenyas blomsterarbejdere. Men en stor del er fup, lyder det fra arbejderne. Kenya er hovedleverandør af blomster til EU.

Kristeligt Dagblad har talt med snesevis af blomsterarbejdere, hvoraf flertallet arbejder på Fairtrade-certificerede farme. Langt de fleste klager over alvorlige helbredsproblemer som følge af arbejdet i kemikaliefyldte drivhuse, og de taler om manglende beskyttelsesudstyr, elendige lønninger og forbud mod at opsøge andre læger end farmenes egne.

Den lokale fagforeningsleder Peter Otieno er ikke overrasket:

Alle, der arbejder med sprøjtning i mere end fem år, enten dør eller udvikler alvorlige sygdomme, når de stopper. Det er et faktum. Jeg har været i blomsterindustrien i 17 år, og jeg har set så mange dødsfald. Folk kommer og er friske og raske, men efter blot få måneder er de forandrede, siger Peter Otieno fra Kenya Plantations and Allied Workers Union.

Da det norske laboratorium Bioforsk i 2010 havde fundet rester af en lang række sprøjtegifte i blomster fra afrikanske Fairtrade-farme herunder fire gifte, som er forbudt i EU understregede Fairtrades danske informationschef, Sune Prahl Knudsen, at vi fører en meget tæt kontrol med blandt andet uanmeldte kontrolbesøg.

Men Beth Wambui, arbejder på Bigot Flowers, har aldrig oplevet en uanmeldt inspektion.

Auditørerne fra Fairtrade kommer på et bestemt tidspunkt. Vi er blevet instrueret i, hvad vi skal gøre, når de er der. Så får vi udleveret handsker, jakker og andet beskyttelsesudstyr. Tempoet bliver også sat meget ned for, hvor mange blomster vi skal nå. Hvis inspektørerne kom tilbage en time senere, ville de ikke tro deres egne øjne, ler hun.

Da Kristeligt Dagblad kontakter Fairtrades internationale hovedkontor i den tyske by Bonn, oplyses det, at der aldrig har været et uanmeldt kontrolbesøg på en kenyansk blomsterfarm. Om kritikken af arbejdsforholdene siger direktør i Fairtrade i Danmark Jonas Giersing:

Vores standarder er meget detaljerede på det her område, og ud over standarderne har vi kontrol, der gerne skulle kunne finde nogle af problemerne. Jeg bliver rigtig vred og skuffet, når jeg hører, at der bliver snydt på den her måde. Noget af det, vi arbejder på fra dansk side, er at foretage flere uanmeldte kontrolbesøg, siger han og henviser til, at Fairtrade i 2011 var på 30 uanmeldte kontrolbesøg, og det tal vil blive fordoblet.

De 30 besøg dækker verdens over 900 Fairtrade-certificerede virksomheder.

Vi vil blive ved med at kontrollere og forbedre vores kontrol, så vi kan komme nogle af de her problemer til livs. Jeres undersøgelse viser jo med al tydelighed, hvilke udfordringer vi er oppe imod med fattigdom og så videre i den her del af verden. Og Fairtrade er, som det før er blevet sagt, en del af løsningen, siger Jonas Giersing.