Til læreren: Find undervisningsmateriale om etik

Skal I have et forløb om etik i undervisningen? Find det, du som lærer skal bruge på etik.dk. Foto: NIMA/

På etik.dk finder du en verden af viden om etik, lige til at bruge i undervisningen i folkeskolen og gymnasiet. Få overblik her

På etik.dk kan du finde materiale til etikundervisning i folkeskolen og gymnasiet. Både til forberedelse og til anvendelse i undervisningssituationen.

Der er temaer, debat, ekspertsvar, grundige indføringsartikler og korte 10-ting-om-overbliksartikler, mulighed for direkte kontakt til nogle af landets største etik-eksperter og meget mere lige ved hånden, når du besøger etik.dk.

Hjemmesiden er drevet af Kristeligt Dagblad og artikler skrives af avisens journalister. Den blev oprettet i foråret 2011 og vokser stadig.

Temaer - baggrundsviden om specifikke dilemmaer

For overblik, baggrundsviden, svar og debat om klassiske sundhedsetiske dilemmaer som abort, aktiv dødshjælp, kloning og meget mere, besøg da vores store baggrundstemaer om:

Abort
Aktiv dødshjælp
Genteknologi
Genmodificerede fødevarer (GMO)
Kloning
Kunstig befrugtning
Organdonation
Prioritering i sundhedsvæsenet
Stamceller
Sundhed og forskning

Temaerne er ofte udbygget med videointroduktioner målrettet skoleelever, tal, udvalgte artikler og personlige beretninger.

Hverdagsetik
Men etik er også hverdag - din og elevers hverdag. Vi stiller skarpt på hverdagens etiske dilemmaer og tidstypiske etiske udfordringer, som for eksempel hvor meget, man bør stole på digitale medier som facebook, Google og Apple.

Se for eksempel disse temaer og artikelsamlinger:

Hverdagsetik
- etiske dilemmaer i din hverdag
Forbrug - tænker du over, hvad der ligger i indkøbskurven?
Had - må man hade?
Krig og etik - findes den retfærdig krig?
Medieetik - hvor langt må medier gå?
Moral - hvordan er danskernes moral?
Religion og etik - hvad siger verdensreligionerne om etik og moral?
Rituel slagtning - i orden eller dyreplageri?
Dyreetik
Virksomhedsetik - hvorfor tænker virksomheder ikke kun på forretning?
Sprog og etik - tænker du over de ord, du bruger?

Quiz
Eleverne kan quizze sig selv her og etik i hverdagen og om etikkens historie - og der kommer løbende flere quizzer til.

Tag selv stilling
"Hvad ville du gøre, hvis..." Det er et spørgsmål, vi ofte stiller på etik.dk. Se nogle af de spørgsmål, dine elever kan udfordre sig selv på her. Choose your own adventure: Læs og prøv den nytænkende specialhistorie om, hvad du ville gøre, hvis du fik at vide, at dit foster havde risiko for Downs syndrom.

TEMA: Hvad ville du gøre?

Etikkens historie og hovedpersoner
Hvordan opfattede man etik i Antikken? I Middelalderen? Og i dag?
Find korte, men grundige indføringstekster i vores tema:

TEMA: Etikkens historie

Og hvem formulerede etikken? Fra de gamle grækere over Kierkegaard til Kant, Nietzsche og nutidens Det Etiske Råd: Læs om dem alle her.

"10 vigtigste ting at vide om..."
Søger du det helt korte overblik, så følg med på vores lektiehjælps-side. Løbende udarbejder vi overbliksartikler om de væsentligste etiske dilemmaer. Læs for eksempel de 10 vigtigste ting at vide om abort, aktiv dødshjælp eller virksomhedsetik.

Følg debatten og spørg eksperterne
Etik.dk er også stedet, hvor landets førende eksperter diskuterer aktuelle etiske problemstillinger. Følg den aktuelle etik-debat, eller tag direkte kontakt til en af vores panelister. Etik-panelet består af folk som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, formand for det Etiske Råd Jacob Birkler, Lægelig direktør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen, livsstilsekspert Christine Feldthaus og mange flere.

Lad eleverne spørge etik-panelet direkte her

Modtag nyhedsbrev fra etik.dk og følg os på facebook
Vi skriver hele tiden nye tekster om etik. Du kan modtage dem direkte i din indbakke en gang om ugen ved at tilmelde dig etik.dk's nyhedsbrev.

Ved at blive ven med etik.dk på facebook kan du også følge med i aktuelle debatter om etik og få besked om nye tekster eller videoer, som du kan bruge i din undervisning.

Har du ønsker eller idéer?
Du er altid velkommen til at henvende dig til os, hvis du har gode idéer til tekster, temaer, tidslinjer eller andet, du kunne have gavn af i din undervisning. Skriv til os på etik@etik.dk

God fornøjelse - i din forberedelse og i undervisningen!