Forskere: Mennesket er skyld i masseudslettelsen af dyr

Ansvaret for dyrearternes forsvinden tilhører mennesket, skriver forskere. Her er det verdens mest truede dyreart, pandaen, fotograferet i en kinesisk zoo. Foto: Xinhua photoshot

Den sjette masseudslettelse af liv finder sted lige nu, advarer forskere

Antallet af uddøde og truede dyrearter vokser med en sådan fart, at vi står på kanten af den sjette masseudslettelse i klodens historie. Og denne gang har mennesket skylden for hele miseren.

Det konkluderer forskere fra flere førende amerikanske og mexicanske universiteter i en ny rapport offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Udryddelsesraterne i de seneste 114 år er uden fortilfælde i menneskets historie og er kun begyndelsen på en masseudslettelsesæra, hvis lige ikke er set siden dinosaurernes svanesang for 65 millioner år siden, advarer forskerne.

”Vi bevæger os nu ind i en af de begivenheder, der meget nemt vil kunne ødelægge livet for alle på planeten,” advarer Paul Ehrlich, der er biolog på det californiske Stanford University og er en af rapportens medforfattere, i en video udgivet af universitetet.

I alt er 69 pattedyrarter og 400 øvrige hvirveldyr forsvundet fra kloden siden 1900. Denne tidsperiode burde ifølge sammenligninger med tidligere århundreder kun have omfattet udslettelsen af i alt ni arter, siger forskerne.

På baggrund af årtiers forskning i konsekvenserne af blandt andet jagt og krybskytteri, forurening, industrialisering, klimaforandringer og skovrydninger konkluderer undersøgelsens forfattere, at ansvaret for dyrearternes forsvinden tilhører mennesket.

”Den rygende pistol i disse udryddelser er meget åbenbar, og den er i vore hænder,” siger Todd Palmer, der er biolog på University of Florida, til avisen Washington Post.

De seneste fem masseudslettelser af dyrearter skete længe før menneskets tid på jorden og menes at være forårsagede af naturkatastrofer såsom asteroider og vulkanudbrud.

Hver masseudslettelse har i gennemsnit udvisket 94 procent af de daværende arter fra jorden.

Forskerne giver verden cirka en generation til at foretage de ændringer, som er nødvendige for at sinke de truede arters massebortgang.

Det vil kræve ”hurtige, meget skærpede indsatser” for bekæmpe klimaforandringerne og beskytte dyrenes naturlige habitater, skriver de.”

Alle disse er relaterede til menneskehedens størrelse og vækst, som øger forbruget - særligt blandt de rige - og den økonomiske ulighed. Men det vindue, som vi har til at handle i, er ved at lukkes,” skriver forskerne, der blandt andet er tilknyttet Stanford University, Princeton University og University of California i Berkeley.

Ifølge Verdensnaturfonden WWF tæller listen over verdens mest truede dyrearter blandt andet isbjørne, sorte næsehorn, amurleoparder, Sumatra-tigre, bjerggorillaer og havskildpadder.