Tanzanias elefanter skal have halsbånd på

I Tanzania vil man til at overvåge landets elefanter. Foto: EPA/Fully Handoko

30 ældre hunelefanter skal udstyres med satellithalsbånd

Afrikas elefanter er mere truet af krybskytteri end nogensinde tidligere i historien, og myndighederne på kontinentet iværksætter stadig flere nye tiltag i forsøget på at dæmme op for nedslagtningen af de grå kolosser.

Senest har regeringen i det østafrikanske land Tanzania annonceret, at 30 ældre hunelefanter i Ruaha Nationalpark i landets sydlige del skal udstyres med de kostbare satellithalsbånd, der i stigende grad bliver brugt til at overvåge Afrikas truede dyrearter.

Halsbåndene gør det muligt nøje at kortlægge dyrenes migrationsruter i de enorme nationalparker, og de indsamlede data skal bruges til at tilrettelægge tilsvarende patruljeringrunder for national-parkernes vildtvagter, siger Godwell Meing'ataki, projektkoordinator i den tanzaniske regerings særlige indsats for at styrke sikkerheden i parkerne, til den landsdækkende tanzaniske avis The Daily News.

”Krybskytteri er et problem, og vi må tage alle forholdsregler for at stoppe det. Indsatsen indebærer, at vi sætter halsbånd på de ældre hunelefanter,” forklarer han.

De ældre hunelefanter leder elefantflokkene, og ved at udstyre en lederelefant med halsbånd kan national- parkens vildtvogtere samti- dig overvåge resten af flokken, der typisk tæller omkring 18 elefanter.

”Vi ønsker at vide, hvor elefanterne befinder sig døgnet rundt (...) Vi ønsker ikke, at vores vildtvogtere sætter kurs mod nord, når elefanterne opholder sig sydpå,” understreger Godwell Meing'ataki.

Tanzanias regering er tidligere blevet skarpt kritiseret af lokale og internationale dyrebeskyttelsesorganisationer. Både for at stå i direkte ledtog med krybskytterne og for ikke at gøre nok for at beskytte landets elefanter.

Verdensnaturfonden, WWF, anslår, at der er mellem 470.000 og 690.000 elefanter tilbage i Afrika. Ifølge en omfattende amerikansk undersøgelse fra i år er 64 procent af Afrikas elefanter blevet dræbt af krybskytter i løbet af de seneste 10 år. Elefanterne bliver typisk skudt, dræbt med granater eller forgiftet via drikkevandet.