Kan en voldtægtsdømt fodboldspiller spille igen?

For mange fodboldfans er der ingen tvivl om, at Ched Evans bør få comeback på fodboldbanen hurtigst muligt. Men sagen deler kønnene. Foto: Carl Recine Livepic

Briter debatterer, om fodboldspilleren Ched Evans bør indstille karrieren efter udstået straf

I den forgangne uge blev fodboldspilleren Ched Evans løsladt efter at have siddet fængslet for voldtægt i over to år. Før han blev fængslet, var han både på landsholdet i Wales og en fremtrædende spiller i klubben Sheffield United.

Men nyheden om løsladelsen af den nu 25-årige fodboldspiller har udløst to modsatrettede kampagner. En for, at han skal tilbage på fodboldholdet. Og en som siger, at en voldtægtsdom - selvom den er udstået - ikke er forenelig med en så offentlig rolle, som det er at være fodboldspiller.

Den feministiske aktivist Jean Hatchet har således startet en underskriftsindsamling, hvor over 150.000 har skrevet under på et krav om, at en voldtægtsforbryder ikke skal have ret til at være højt profileret fodboldspiller.

”Jeg er sikker på, at han og hans støtter håber, at han stille og roligt kan komme tilbage til den privilegerede rolle, han havde før. Men desværre har han ikke anerkendt, at han er voldtægtsmand, sådan som det er fastslået af en dommer og jury,” siger Jean Hatchet ifølge Daily Telegraph.

Hun advarer videre mod at sende det budskab, at voldtægt er banal forbrydelse.

Hun henviser til, at fodboldspilleren ikke erkender sig skyldig i voldtægt, fordi den meget berusede 19-årige pige selv gik med op på hans hotelværelse.

Sagen bliver ydermere kompliceret af, at en appeldomstol har annonceret, at de vil undersøge, om fodboldspilleren er offer for justitsmord.

For mange fodboldfans er der ingen tvivl om, at Ched Evans bør få comeback på fodboldbanen hurtigst muligt, hvilket blev understreget af, at Sheffield United-fans sang remsen ”Super Ched Evans” i forbindelse med weekendens udekamp mod Bradford City.

Sagen har vakt så stor opmærksomhed, at The Sunday Times gennemførte en meningsmåling, som viser, at spørgsmålet deler kønnene. Avisen spurgte, om en person dømt for voldtægt skulle have lov til at vende tilbage til professionel fodbold. Kun 30 procent af kvinderne mener det, mens 45 procent af mændene sagde ja, og mange var usikre.

I debatprogrammet ”Loose Women” på ITV forsøgte debattøren Judy Finnigan at nuancere debatten ved at fremhæve, at han har udstået sig straf, og at det ikke var en voldelig og brutal voldtægt, og at offeret var sanseløst beruset. Et udsagn, som fik mange debattører til at fare i flæsket på Judy Finnigan, som flere krævede fjernet fra programmets debatpanel - og på Twitter blev hendes datter tilmed truet med voldtægt.

Kommentatoren Daisy Goodwin skriver i The Sunday Times, at hun nærmest er nervøs for at kommentere debatten.

”Voldtægt er naturligvis en forfærdelig forbrydelse og skal straffes, men det betyder ikke, at al debat om graden af skyld skal forstumme,” skriver hun.

Blandt stemmerne i debatten er vicepremierminister Nick Clegg, der er valgt for De Liberale Demokrater i netop Sheffield. Han opfordrer fodboldklubben til at tænke nøje over sagen, før de tilbyder Ched Evans en ny kontrakt.

”Det er ikke kun en fodboldspiller, du ansætter nu om dage. Det er en rollemodel, og særligt mange unge drenge ser op til dem som deres helte, og han har begået en meget, meget alvorlig forbrydelse,” fastslog Nick Clegg i sit ugentlige radioprogram på stationen LBC.

Men fodboldmanageren Barry Owen fra Oldham har tidligere ansat en fodboldspiller, Lee Hughes, efter endt fængselsstraf for at have forårsaget et dødsfald ved uforsvarlig kørsel.

”En af de afgørende grunde for os var, at Lee havde vist en stor anger over, hvad han havde gjort. Det spillede en stor rolle for vores afgørelse,” forklarer Barry Owen til BBC.