Blodprøve starter debat om abort af Downs-børn

En ny metode med blodprøve til fosterdiagnostik møder modstand. Debattører i Sverige frygter, at det vil komme til at betyde flere aborter af børn med Downs syndrom. Foto: Iris

En ny metode til fosterdiagnostik har bragt debatten om abort af børn med Downs syndrom i kog i Sverige. Kritikere af metoden frygter, at det vil betyde flere aborter

For nylig præsenterede firmaet Tataa Biocenter i Gøteborg en ny og sikrere metode til at undersøge fostre for kromosomafvigelser: For omkring 6000 svenske kroner kan kvinder i fremtiden slippe for den risikofyldte fostervandsprøve, der fremprovokerer abort i omkring en procent af tilfældene, og i stedet nøjes med en simpel blodprøve, der med langt større sikkerhed kan give svar på, om ens barn vil blive født med Downs syndrom.

Tataa Biocenter har hentet inspiration til metoden i USA og Kina, hvor man allerede anvender blodprøver til fosterdiagnostik, men firmaet har mødt modstand fra kritikere, der er bange for, at den nye metode vil resultere i flere aborter af fostre med Downs syndrom.

I et indlæg på den statslige radio- og tv-station SVT's internetside skriver debattørerne Kristina Ahlinder og Mia Wright, at de frygter, at der i løbet af få år slet ikke vil blive født børn med Downs Syndrom i Sverige.

”For os, der enten har børn eller nære familiemedlemmer med Downs syndrom, er signalet tydeligt: Vores børn betragtes som ikke-ønskede,” skriver de.

”Men vi elsker vores børn og er stolte over dem. De ekstra kromosomer gør, at vi mennesker omkring bliver tvunget til at finde frem til et dybere emotionelt plan og overveje, hvordan vi kommunikerer med hinanden. Det gør følelserne endnu stærkere,” skriver Kristina Ahlinder og Mia Wright, som mener, at kvinder skal have ret til fri abort, men at det svenske samfunds syn på mennesker med Downs syndrom er på vej i en ubehagelig retning.

”Der er en kulturel og strukturel udvikling i gang, som sætter standarden for, hvilke liv som er værd at leve, og hvilke mennesker der er værdige til at leve. Den udvikling gør os til mindre mennesker og skaber et fattigere samfund,” skriver de.

Den opfattelse bakkes op på lederplads i avisen Dagen, der skriver, at den nye blodprøve, der med stor nøjagtighed kan udpege Downs-fostre, er udtryk for, at man som samfund vil frasortere mennesker, der afviger fra idealet.

”Overfladisk set kan det betragtes som en lysende idé at undgå en procedure (fostervandsprøve, red.), der i sjældne tilfælde kan forårsage abort. Men de etiske problemer er gigantiske,” skriver chefredaktør Elisabeth Sandlund, som mener, at den nye blodprøve er medvirkende til at udbrede en tanke om, at Downs syndrom er en funktionsnedsættelse, man for alt i verden bør undgå.

”Desuden muliggør metoden, at alt andet vedrørende barnets genetik kommer frem i lyset så tidligt i graviditeten, at man uden problemer kan få en abort og gøre et nyt forsøg på at få et mere perfekt afkom. Netop fordi det er så vanskeligt et spørgsmål, er det vigtigt med den etiske diskussion. Den tekniske udvikling går nu så stærkt, at etikken risikerer at sakke bagud,” skriver Elisabeth Sandlund.

Mikael Kubista, der er grundlægger af Tataa Biocenter, som står bag det omdiskuterede tiltag, er selv begejstret for tilbuddet og understreger vigtigheden af, at man med blodprøvetesten undgår risikoen for at fremprovokere en abort.

”Det, der betyder noget, er, at man har muligheden for at tage testen. Det er en meget sikker og pålidelig test, og desuden får man hurtigt svar, så man undgår en lang og ubehagelig ventetid,” siger Mikael Kubista til svensk TV 4.

Debatten om den nye mulighed for at undersøge fostre for kromosomafvigelser er også blevet taget op af kvindeforbundet Liberala Kvinnor, hvis talsperson, Jenny Sonesson, i et debatindlæg argumenterer for, at muligheden for den nye blodprøve har skabt stor lettelse for mange kommende mødre.

”Hvis man kender til den feministiske historie, ved man, at kvinders ret til at bestemme over egen krop er fundamental for ligestillingen,” skriver hun i et indlæg på SVT's internetside.

”Der blæser i øjeblikket abortfjendtlige vinde igennem Europa. At angribe fosterdiagnostik og dermed kvinders ret til information om deres graviditet er en del af de organiserede abortmodstanderes strategi og er medvirkende til at undergrave den frie abort,” skriver Jenny Sonesson.