Pippi Langstrømpe-gardin anklages for at være racistisk i Sverige

Pippi Langstrømpe i skikkelse af Inger Nilsson med sin abe Hr. Nilsson. Foto: SCANDIA

Dansk illustreret Pippi Langstrømpe-merchandise er blevet trukket tilbage fra markedet på grund af anklager om racisme

I slutningen af 1940'erne lavede den danske illustrator Ingrid Vang Nyman en række tegninger til den folkekære serie om den heltemodige Pippi Langstrømpe. Tegneserien ”Pippi Langstrømpe i Sydhavet” er sidenhen blevet en klassiker og er stadigvæk en af de mest populære af Astrid Lindgrens børnebøger.

Men i dag, over 60 år efter, er en af tegningerne blevet kritiseret så massivt i Sverige, at temaparken Astrid Lindgrens Verden har trukket et gardin med illustrationen på tilbage. Tegningen forestiller Pippi Langstrømpe med krone på hovedet, mens to afrikanske børn vifter hende med palmeblade.

En af de svenskere, der er forarget over illustrationen, er Emilie Abrahamsson, der i lørdags besøgte temaparken med sine børn.

”Det er forfærdeligt. Det er et klassisk racistisk billede fra kolonitiden, der fremstiller børn som Pippis slaver,” siger hun til Sveriges Radio P3.

En holdning, der har fået bred opbakning på det sociale medie Facebook.

”Hvor er det ufølsomt bare at tænke på at sælge et produkt som det i vores moderne og oplyste tid. Utroligt trist. Fjern det straks,” opfordrer en forarget bruger på Facebook.

Astrid Lindgrens Verden har efter kritikken kom frem været hurtigt ude og har nu trukket gardinet med den omdiskuterede illustration tilbage fra markedet.

”Vi har slet ikke set den (illustrationen, red.) på den måde, vi har ikke tænkt den tanke. Men jeg forstår nu, at det er uhensigtsmæssigt at vise et billede med farvede drenge, der vifter Pippi,” siger Ove Olsson, der er salgschef for temaparken, til Sveriges Radio P3.

”Jeg må beklage, at gardinet i det hele taget er blevet produceret. De, der har købt det, vil få pengene tilbage,” siger han.

I 2012 pillede et svensk bibliotek en tegneserie med Tintin ned fra hylderne efter lignende anklager om racistiske undertoner i illustrationerne. Eksempelvis viste et af billederne en afrikaner med bananer på hovedet.