Global debat

Bolivia vil tillade børnearbejde

Bolivia tillader nu børnearbejde for at sætte gang i landets økonomi. Her ses en boliviansk dreng, som arbejder med at vaske biler. Foto: Aizar Raldes

Nu hagler kritikken ned over regeringen i Bolivia

I midten af juli vedtog Kongressen i Bolivia at tillade børnearbejde. Det sker for at sætte gang i økonomien i Sydamerikas fattigste land. Loven betyder, at den nuværende aldersgrænse for børnearbejde på 15 år sænkes til 10 år, fortalte Bolivias vicepræsident Alvaro Garcia Linera på et pressemøde.

”Loven er nødvendig for at skabe udvikling i Bolivia. Ved at tillade børnearbejde er vi med til at øge arbejdskraften og skubbe landet fremad.”

Ifølge loven må de 10-årige dog kun arbejde i hjemmet, mens 12-årige og opefter derimod gerne må tage regulært arbejde. Børnene skal dog fortsat passe deres skole.

Men uden for Bolivia er der ikke den store forståelse for loven. Både FN og menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty International fordømmer regeringens nye regler. Siden lovændringen har debatten rullet i de internationale medier. I et debatindlæg i den britiske avis The Guardian kræver formanden for Anti-Slavery International, Aidan McQuade, at Bolivia ruller loven tilbage. Han frygter, at de nye regler betyder, at tusindvis af børn vil sætte deres fremtid over styr.

”Hvordan kan børn, der er udmattet efter arbejde, være i stand til at lære? De risikerer at gå glip af en ordentlig uddannelse og udhuler deres chancer for at få bedre arbejde i fremtiden. Snarere end at bryde den onde cirkel af fattigdom og analfabetisme er den nye lov med til at befæste den.”

Den nye lov er et brud på de internationale regler for børnearbejde, hvor børn først må arbejde, når de er fyldt 14 år. Og det erkender Bolivias regering.

Den forsvarer sig dog med, at børnearbejde i forvejen er udbredt i Bolivia. 850.000 børn mellem 5 og 17 år arbejder allerede ifølge et studie fra 2008 foretaget af Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO. Børnene arbejder blandt andet i miner, på fabrikker og med at høste sukkerrør, selvom det har alvorlige konsekvenser for deres sundhed. Børnene bliver ofte trukket ud af skolen i en tidlig alder, så de kan arbejde på fuld tid for at hjælpe deres familier i det fattige land. Og det ønsker man at komme til livs med den nye lov, siger medlem af regeringen Adolfo Mendoza til nyhedsbureauet AP.

”Børnearbejde eksisterer allerede i Bolivia, og det er vanskeligt at bekæmpe det. Med den nye lov vil vi i højere grad kunne beskytte børnenes rettigheder og sikre, at de bliver i skole. Derfor bliver ulovlig og overdreven brug af børnearbejde også straffet hårdere fremover.”

Regeringen har oprettet en ny enhed, som skal overvåge børnearbejde i landet og blandt andet sikre, at børn under 10 år ikke arbejder, hvilket er et stort problem i dag. Men ifølge Aidan McQuade er regeringen på ingen måde i stand til at garantere, at reglerne bliver overholdt. Han hæfter han sig ved, at regeringen kun har ansat 78 inspektører til at kontrollere 850.000 børnearbejderes vilkår.

”Uden en ordentlig kontrolenhed bliver reglerne mudrede, og grænserne for, hvad der er tilladt, bliver skubbet i den gale retning. Det er derfor en naturlig bekymring, at denne lov vil føre til en større regional accept af børnearbejde, hvilket gør det endnu sværere at udrydde,” skriver Aidan McQuade.

Han mener dog, at det ikke kun er Bolivias regering, som har fejlet. Det har det internationale samfund også. Her peger han både på udenlandske politikere og internationale organisationer, der ikke i tilstrækkelig grad har samarbejdet om at gøre det klart over for u-lande som Bolivia, at børnearbejde både er skadeligt for børnene og landene selv.

”Kollektivt har vi undladt at tage fat på de politiske og sociale udfordringer, hvilket er skyld i, at det stadig kan være socialt acceptabelt for børn helt ned til 10 år at bidrage til familiernes husholdninger. Vi bør kræve et bredere samarbejde, så der kan opnås vedvarende fremskridt i forhold til at stoppe børnearbejde”.