Norske læger nægter at give kvinder spiral

En læge underviser en kvinde i brugen af spiral. Arkivfoto. Foto: Scanpix

Nogle læger frygter, at spiralen støder befrugtede æg ud af livmoderen og derfor afbryder liv

Den norske avis Aftenposten har lavet en undersøgelse, som viser, at mindst ni norske læger nægter at indsætte spiraler hos kvinder af etiske grunde. Lægerne frygter, at spiralen støder befrugtede æg ud af livmoderen og dermed afbryder liv. Reservationen gælder primært for kobberspiral, men der er også praktiserende læger, som af etiske grunde ikke indsætter hormonspiral.

Praktiserende læge Harald Ramm Salbu er en af dem, og han hverken henviser sine patienter til abort eller indsætter nogen former for spiraler.

”Jeg har vært lidt i tvivl, når det gælder hormonspiral, fordi der har været usikkerhed i forskningsmiljøet om, hvorvidt der sker en befrugtning af ægget, før det stødes ud, eller ikke. Men jeg er landet på ikke at indsætte nogen former for spiral,” siger Salbu til Aftenposten.

”Jeg ville komme i konflikt med en dyb overbevisning, jeg har om livets ukrænkelighed. Jeg vil ikke kunne udføre handlinger, som går på tværs af dette,” uddyber han.

I december indgik den norske regering, bestående af Højre og Fremskridtspartiet, og støttepartiet Kristeligt Folkeparti en aftale, hvoraf det fremgår, at praktiserende læger skal have mulighed for at nægte at viderehenvise patienter, der ønsker abort, kunstig befrugtning eller udskrivelse af p-piller. Aftalen har stadig karakter af et lovforslag og mangler at komme til behandling i Stortinget.

Sundhedsminister Bent Høie fra partiet Højre har, siden sagerne om spiralnægterne kom frem i januar, ændret lovforslaget om den såkaldte reservationsret et par gange, så det ikke omfatter spiraler. Senest i april, hvor han gjorde det klart, at reglerne vil blive strammet, og at lægerne kan miste deres arbejde, hvis de ikke følger loven, som den er på nuværende tidspunkt.

Den norske lægeforening mener, at det burde kunne lade sig gøre, at læger kan forbeholde sig retten til at have reservationer, forudsat at der er andre læger, som kan udføre proceduren.

Ligestillings- og diskrimineringsrådet mener imidlertid, at lægernes ønske om at kunne tage forbehold er direkte ulovligt, som loven er nu.

”Det er i strid med loven, det er der ingen tvivl om,” siger Elisabeth Lier Haugseth, som er viceordfører i ligestillings- og diskrimineringsrådet, til avisen Verdens Gang.

”Det sender et signal om, at kvinders rettigheder til god sundhedspleje er begrænset i visse tilfælde. Det er kvinders ret at bestemme over deres egen fertilitet,” fortsætter hun.

Norsk Gynækologisk Forening er tilfreds med, at sundhedsministeren ikke vil inddrage spiraler i forslaget om en reservationsret.

”Vi er tilfredse med, at sundhedsministeren forholder sig til den gængse definition af, hvad der er præven-tion, og hvad der er abort, og hvad man mener, at praktiserende læger skal kunne tilbyde deres patienter,” siger Jone Trovik fra Norsk Gynækologisk Forening.