Psykologer til kollega: Drop tavshedspligt

Jeg synes selv, at Koranen er enkel og tydelig; men den stiller samtidig store krav til læseren, skriver Aminah Tønnsen. Foto: CHRISTOPH BANGERT Denmark

MED AFSTEMNING Psykologforening opfordrer nu en kollega til at bryde tavshedspligten i en sag om mulig tortur i Afghanistan

En psykolog for en militær tolk opfordres nu af sin egen forening til at bryde sin tavshedspligt. Det skriver dagbladet Politiken.

Hidtil har Dansk Psykolog Forening ellers bakket psykologen op, men har nu skiftet holdning, efter at Østre Landsret har besluttet, at hun skal vidne i sagen, der handler om mulig tortur af fanger i Afghanistan.

LÆS OGSÅ: Psykologer er i oprør over tavshedspligt

- Vi vil selv gøre brug af retsstaten, men så må vi også acceptere, at vi er underlagt den. Det får os til at anbefale, at hun nu følger domstolen, siger Roal Ulrichsen, der er formand for foreningen.

Den militære tolk var udsendt til en amerikansk lejr i 2002, og tolken har oplyst, at han så tortur. Han har også sagt, at han viste sin psykolog billeder af fanger. Kammeradvokaten beskrev sidste år billederne som "Abu Ghraib-lignende".

LÆS OGSÅ: Psykologers tavshed er truet af kendelse

Derfor vil Forsvarets auditører have psykolog Merete Lindholm til at fortælle, hvad tolken har fortalt hende. Noget hun hidtil har nægtet.

- Jeg har et ansvar for at hjælpe soldaten. Jeg er enig i, at det vil være væsentligt for retssikkerheden at få opklaret mulige forbrydelser. Det er bare ikke min opgave som psykolog for en klient at bidrage, siger hun til avisen.

Merete Lindholm er i dag pensioneret efter 20 års tjeneste, og sagen skal for på onsdag. Hun vil på forhånd ikke fortælle, hvordan hun vil håndtere sagen i retten.

Selvom psykologforeningen opfordrer Merete Lindholm til at tale, fordi retten kræver det, så er formand Roal Ulrichsen bestemt ikke tilfreds med afgørelsen, og siger til Politiken, at han vil gå til både "Menneskeretsdomstolen og det politiske system".

- Vi vil bede det politiske system om at give os bedre beskyttelse og få os med i retsplejeloven ligesom lægerne og præsterne, siger han.