Spiller danske lægers tro ind på deres behandling?

Lægers tro spiller ind på, hvornår de eksempelvis slukker for en respirator, viser undersøgelse (Modelfoto)

I USA og England spiller lægers tro ind på deres medicinske beslutninger. Om tilfældet er det samme i Danmark, er en ph.d.-studerende nu ved at undersøge

Hvis man går til læge i Danmark, er det så ligegyldigt, om lægen er ateist eller troende? Netop det spørgsmål er religionssociologen Christian Balslev van Randwijk ved at undersøge i forbindelse med sin ph.d.-afhandling på Syddansk Universitet i Odense.

Her forsker han i, om danske lægers religiøse overbevisninger påvirker deres behandling af patienterne, når det kommer til svære beslutninger som at standse medicineringen af dødeligt syge patienter eller slukke for en respirator.

Christian Balslev van Randwijk har spurgt 1500 danske læger om deres forhold til tro og etiske problemstillinger.

Læs mere om undersøgelsen her

Svarene sammenligner han med resultater fra tilsvarende amerikanske og britiske undersøgelser, som viser, at troen spiller en rolle i forhold til lægers medicinske beslutninger i disse lande.

For eksempel har en amerikansk undersøgelse påvist, at troende læger har tendens til i mindre grad at henvise patienter til en psykolog eller rådgive unge piger omkring prævention og abort, hvis det strider i mod deres overbevisninger.

Tilsvarende viser en britisk undersøgelse af betydningen af lægers tro, at ateistiske læger slukker hurtigere for respiratoren end troende læger.

Og nu vil Christian Balslev van Randwijks altså undersøge, om tro også spiller en rolle for danske læger.

"Jeg har en hypotese om, at lægernes personlige værdier influerer på patientforholdet. Men om det holder, kan jeg endnu ikke sige, da jeg stadig i gang med at bearbejde data," siger han til universitetets hjemmeside og fortsætter:

"Mit ærinde er ikke at problematisere det eller på nogen måde fremme eller begrænse religiøs tro eller ateisme, men at blive klogere på lægerne rent sociologisk. Den viden kan bruges til at styrke læge-patientforholdet."

At danske lægers tro muligvis spiller ind på deres arbejde er ikke nyt for Torben Mogensen, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Vi har før diskuteret emnet omkring danske lægers tro og den effekt, den kan have på deres arbejde i etisk sammenhæng. Vi har ikke nært så mange troende på det niveau inden for lægevidenskaben som i USA. I de få tilfælde, hvor jeg har set det, har det været ved nogle katolikker, som har nogle andre overvejelser i forhold til at standse behandlingen eller slukke for respiratoren, siger han.

Torben Mogensen ser ikke nogen grund til at rejse kritik af, at ikke-troende læger eksempelvis slukker tidligere for respiratoren end troende:

Man kan også vende spørgsmålet om: Hvorfor behandler en troende læge en patient alt for længe? Det er svært at vurdere, om dette fænomen er positivt eller negativt. Det vil ikke være rimeligt at tage folks tro fra dem. Man er nødt til at erkende, at læger også er mennesker. Når en behandling skal stoppes, så inddrages andre læger og de pårørende altid. På den måde undgår man, at lægers beslutninger kan være farvet af deres religiøse overbevisninger.