Regeringen nedlægger anerkendt videnscenter om alternativ behandling

Bekymring over, at videnscenter, der sorterer i fup og fakta inden for alternativ behandling og vejleder danske patienter, skal nedlægges ved årsskiftet. Foto: Milena Boniek/Milena Boniek / ZenShui

Bekymring over, at videnscenter, der sorterer i fup og fakta inden for alternativ behandling og vejleder danske patienter, skal nedlægges ved årsskiftet

Danske patienter, der ønsker dokumenteret viden om effekten af krystalhealing, kosttilskud eller zoneterapi, får i fremtiden langt svære-re vilkår. Regeringen har nemlig besluttet at nedlægge Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) i forbindelse med nedskæringer i Sundhedsministeriet.

Lars Engberg, formand for Danske Patienter, kalder det rigtig, rigtig ærgerligt, at mange patienter i fremtiden står uden ordentlig vejledning på området:

LÆS OGSÅ: Viden om alternativ behandling mangler økonomiske midler

Uanset om man vil det eller ej, er der altså rigtig mange patienter, som ved siden af den autoriserede behandling opsøger alternative behandlinger. Meget af det er fup, men der er også meget, som er seriøst. Og vi er bekymrede for, at borgerne i fremtiden vil mangle et sted, som skiller skidt fra kanel. Det er en ærgerlig nedprioritering af området, siger han.

Videnscentret blev vedtaget med bred politisk opbakning i 1998 og er hverken for eller imod alternativ behandling. Centret indsamler og formidler information om alternativ behandling og naturmedicin, og bag centret står en bestyrelse sammensat af både læger, sygeplejersker, politikere og alternative behandlere. Centrets arbejdsopgaver bliver den 1. januar 2013 lagt ind under Lægemiddelstyrelsen, men der følger hverken penge eller mandskab med til opgaven.

Adskillige undersøgelser viser, at patienter i stort tal inden for sygdomme som gigt, sklerose og kræft bruger alternativ behandling. Det gælder for eksempel for over en tredjedel af kræftpatienterne, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse:

Det er trist, at ViFAb bliver nedlagt, og vi er bekymrede for, at man mister viden og kapacitet, når man lægger det ind under en anden styrelse. Der er brug for information til både patienter og sundhedsvæsenet om det her. Kræftpatienter har som mange andre, der bliver ramt af en alvorlig sygdom, ofte et stort ønske om at gøre noget selv, og derfor er det vigtigt, at sundhedsvæsenet kan guide patienterne til, hvad der har effekt, og hvad de skal holde sig fra, siger han.

Formand for bestyrelsen i ViFAB Hans Stødkilde-Jørgensen, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, er bekymret over, at patienter i fremtiden er overladt til tilfældig information på for eksempel internettet:

Hvis man overvejer at benytte zoneterapi eller et bestemt kosttilskud, kan man slå det op på ViFABs hjemmeside og læse de publikationer, der er på området. Når man nedlægger den funktion, kan man stadig gå på nettet og søge alle mulige oplysninger, men mange af dem stammer fra udbyderne af behandling, som jo ikke er så objektive, som man kan ønske sig, siger han.

ViFAB har de senere år årligt modtaget en bevilling på fire millioner kroner over finansloven, og ud over formidling igangsætter centret også forskning.

Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, har kaldt sundhedsministeren i samråd på baggrund af nedlæggelsen:

Jeg undrer mig. Når vi ser på, hvor mange mennesker som bruger alternativ behandling, er det unikt, at vi har et sted, hvor man kan forske i de her ting, og hvor man formidler viden med den optimale faglighed, siger Liselott Blixt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF).