Mæt af madbilleder

Hvis du vil nyde din mad, så undgå at kigge på for mange billeder af mad først. – Foto: .

Kigger du meget på billeder af mad, ender du med at nyde den mad, du spiser, mindre, mener forske

Her kommer et videnskabeligt slag i ansigtet på meget ivrige læsere af kogebøger og madblogs på internettet: Ser du på tilstrækkeligt mange billeder af skøn mad, smager det ikke lige så godt, når du faktisk sætter tænderne i lækkerierne.

På en måde bliver man træt af smagen, uden at man har spist maden, siger forskeren Ryan Elder fra Brigham Young-universitetet i USA, som kalder fænomenet en form for sensorisk kedsomhed.

Det er den konklusion, som Ryan Elder og hans kolleger drager efter at have lavet en undersøgelse med 232 forsøgspersoner, skriver det norske forskningssite forskning.no.

Forskerne lod hver enkelt deltager kigge på 60 forskellige billeder af mad. Halvdelen kiggede på søde sager som chokolade og kager, mens resten kiggede på chips og pommes frites. Opgaven var så at placere billederne efter, hvor appetitvækkende de var.

Derefter fik forsøgspersonerne en håndfuld saltede jordnødder at spise, og så skulle de fortælle forskerne om, hvordan det var at spise jordnødder.

Resultatet viste, at deltagerne, som havde siddet og kigget på den salte mad, satte mindre pris på jordnødderne end den anden gruppe. Og det til trods for, at ikke et eneste billede havde forestillet jordnødder.

De var slet og ret blevet mætte af saltsmag ved at kigge på billederne, konkluderede forskerne, som indrømmer, at de også selv endte med at have en svag kvalme efter at have kigget på alle madbillederne.

Hvis du vil nyde din mad, så undgå at se på for mange billeder af mad først, siger forskeren Jeff Larson i en pressemeddelelse fra Brigham Young-universitetet.

Forskerne mener dog, at der skal mange billeder til, før effekten indtræffer.

Det er for tidligt at sige, om denne opdagelse er relateret til jordnødder, eller om den også ville gælde enhver form for mad i samme smagskategori, som man har kigget på billeder af.

Alligevel foreslår Larson og hans kolleger, at folk, som er afhængige af slik eller andre fødevarer, skulle prøve at fordybe sig i fotografier af den madvare, de har en svaghed for. På den måde ender de måske med at spise mindre af den.