Lægers etiske snor skal strammes

Hvem stoler danskerne mest og mindst på - Læge - modelfoto - København, Søndag /ritzau/ En undersøgelse af 17 forskellige faggruppers troværdighed sender spindoktorer i bund og læger i toppen. 1000 danskere fra 18-65 år er blevet bedt om at vurdere 17 forskellige faggruppers troværdighed på en skala fra et til fem, hvor et er ""meget lav"" og fem er ""meget høj"".

Lægeforeningen præsenterer et nyt etisk regelsæt senere i år. – Foto: . / Scanpix

Lægeforeningen varsler endnu strammere etiske regler for lægers samarbejde med medicinal-industrien

Danskerne skal ikke være i tvivl om, at de råd, de får fra deres læge, er fagligt uvildige og uafhængige af medicinalindustrien.

Derfor skal et nyt udvalg undersøge, om der er behov for yderligere at stramme reglerne for, hvordan lægerne og industrien kan samarbejde. Det skriver Dagens Medicin med Lægeforeningen som kilde.

LÆS OGSÅ:
Læger: Patienter må godt tørste ihjel

Der er i dag større åbenhed om lægers samarbejde med lægemiddelindustrien end nogensinde. Men det er ikke tilstrækkeligt, når vi igen og igen oplever konkrete sager, hvor patienter, presse eller politikere ikke er overbeviste om, at lægers rådgivning er uafhængig, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, til laeger.dk.

Han tilføjer, at befolkningen skal føle sig sikker på, at de råd, man får fra lægen, er fagligt solide og uafhængige af industrien.

Senest i august vedtog Lægeforeningen et nyt sæt etiske regler, der blandt andet fjernede bagatelgrænsen for gaver fra lægemiddelindustrien.

Det betød, at praktiserende læger og specialpraktiserende læger også bør afvise små gaver som kuglepenne og kalendere.

I den kommende revision af regelsættet vil Lægeforeningen også inkludere hospitalslæger, men Mads Koch Hansen understreger, at formålet med stramningen ikke er at forbyde samarbejde mellem læger og industri.

Det er en forudsætning for udvikling af nye og bedre lægemidler, og hvis ikke læger deltager i det samarbejde, svigter vi patienterne. Men det er også vigtigt, at vi som læger tager alvorligt, at der er et behov for større åbenhed og klarere spilleregler om samarbejdet, siger Mads Koch Hansen.

Reglerne skal være klar til Lægeforeningens repræsentantskabsmøde i april./ritzau/

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.