Overvægtige børn skal tilbydes fedmeoperation

Der opstår etiske dilemmaer, når man diskuterer muligheden for fedmeoperationer til børn og unge. Modelfoto.

I Danmark bliver børn ikke tilbudt fedmeoperationer. Men det bør de måske - det kan nemlig forbedre deres livskvalitet

I Danmark er hvert femte barn overvægtigt.

Over de sidste 50 år har vi set en tidobling i antallet af tykke børn.

Det er ikke så lidt, og det er heller ikke så let. For børn med vægtproblemer oplever følgesygdomme som diabetes og depression og kæmper med en mindsket livskvalitet i forhold til deres jævnaldrende.

Hidtil er behandlingen af overvægt hos børn sket med fokus på diæt. Men nu har en gruppe forskere fra Gastroenheden på Herlev Hospital undersøgt, hvilke muligheder der er for i fremtiden at tilbyde fedmeoperationer til danske unge i teenagealderen.
 
I en artikel i Lægernes Ugeskrift anbefaler forskerne Berit Hansen, Ismail Gögenur og Mikael Støckel, at man supplerer den behandling, som handler om kost og motion, med tilbud om fedmeoperationer i sjældne tilfælde med svært overvægtige børn.

Forskergruppen peger på erfaringer med fedmeoperationer til voksne, som viser, at fedmekirurgi er den eneste behandling, der medfører et varigt vægttab.

Det vægttab medfører også et fald i de følgesygdomme, som knytter sig til overvægten. Derfor ser man tit en forbedret livskvalitet hos dem, som har gennemgået en fedmeoperation.

Mikael Støckel er en af forskerne bag undersøgelsen og overlæge på Gastroenheden på Herlev Hospital. Han forklarer, at det handler om at gøre opmærksom på et stort samfundsproblem. For hvis et barn lades alene med sin fedmesygdom, er der stor sandsynlighed for, at barnet også vil lide af fedme som voksen.

"Vi anbefaler ikke, at mange unge, som lider af fedme, skal opereres. Men i sjældne tilfælde, hvor den den unge er truet på livet af overvægt, bør det være en mulighed," siger han.

Tidligere har man kunnet henvise svært overvægtige unge til et center i Göteborg, som foretager operationer.

Mikael Støckel mener, at vi bør have sådan et center i Danmark. For der er ikke kun brug for en operation, men også for hjælp til barnet og familien efter operationen. De skal nemlig lære at leve på en ny måde, og det vil ske bedst på et specialcenter med et tværfagligt team af børnelæger, socialrådgivere, psykologer og fysioterapeuter.

Mikael Støckel lægger stor vægt på, at fedmeoperationer til børn ikke skal foregå på forskellige afdelinger i Danmark:

"Der skal højst etableres ét sted i Danmark, som foretager fedmeoperationer på børn. For der vil blive tale om meget få tilfælde," siger han.

Anbefalingen af fedmeoperationer til børn er et kontroversielt emne. For hvad betyder det egentlig, hvis man som barn kan vælge at blive opereret for fedme?

Jens-Christian Holm er overlæge på Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Sygehus. Han peger på, at spørgsmålet om fedmeoperationer til børn rummer et etisk dilemma:

"Man skal tage en beslutning, som har livslang konsekvens for kroppen. Og er det så den unge selv, som ikke er myndig, der skal tage beslutningen? Eller er det forældrene, som skal være formynderiske?" spørger han.

Jens-Christian Holm mener ikke, at forskningsresultaterne er en generel løsning på det stigende fedmeproblem hos børn og unge. For det er kun få procent, som er egnet til en operation, og derfor kan man risikere at glemme det store flertal af overvægtige, der ikke kan opereres.

"Når politikerne ser sådan en rapport, så tror de, at nu har vi et tilbud til de unge. Ergo behøver de ikke at sætte flere penge af til problemet på finansloven. Men der er alligevel tusinder af børn, som ikke har nogen steder at gå hen, og som har alle mulige fysiske og psykosociale problemer. Derfor skal man ikke tro, at det her er en generel løsning," siger han.