Forskere på vej til at skabe kunstigt blod

Arkiv,donorblod i blodbank /Ritzau 22.11.2010 00:01 / Om 10-15 ?skal trafikofre, kr?patienter og andre med behov for donorblod ikke regne med at kunne f?e m?der, der er brug for. Det vurderer interesseorganisationen Bloddonorerne i Danmark, som repr?nterer landets 238.000 donorer. Det skriver Fyens Stiftstidende. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2010)

Der er altid brug for donorblod. Men nu er forskere på vej til at skabe det kunstigt. Foto: LISELOTTE SABROE. / Scanpix

relevante temaer

Der går mindst 10 år, før vi kan fremstille blod i ubegrænsede mængder, men forskerne er optimistiske. Brugen af stamceller kan dog gøre kunstigt blod kontroversielt

Ubegrænset adgang til smittefrit blod. Det er målet for forskningen i kunstigt blod, og i Skotland har et forskerhold fra Edinburgh University haft et gennembrud hen imod at fremstille kunstigt blod. Som de første i verden er det lykkedes forskerne at fremstille røde blodceller ud fra embryonale stamceller.

Målet er at få blodcellerne til at reproducere sig selv i større mængder og på den måde skabe et kunstigt alternativ til levende donorer.

Professor Marc Turner og hans hold af forskere er cirka halvvejs i et treårigt forskningsprojekt og endnu et stykke fra at kunne producere blod i den kvalitet og de mængder, der er brug for, og han vurderer, at der går mindst 10 år, før der er et produkt i handlen:

"Der er stadig videnskabelige udfordringer at overvinde, men vi gør langsomme, vigtige fremskridt," siger Marc Turner.

På verdensplan bliver der brugt 81 millioner portioner blod om året – et forbrug, der forventes at stige, i takt med at der bliver flere ældre. Samtidig falder antallet af mulige donorer. Bjarne Møller, ledende overlæge på Klinisk Immunologisk afdeling, Århus Universitetshospital Skejby, tror på, at kunstigt blod bliver en realitet:

"Det er en udvikling, man har efterstræbt noget tid, og nu ser det ud til, at man er ved at have styr på nogle af de helt grundlæggende ting for at nå dertil. Og det ville da være en kæmpe fordel. Havde vi en tank med smittefrit blod stående her ude på marken, hvor der altid var nok, var det jo ikke nødvendigt at ulejlige donorer," siger han.

Heller ikke klinikchef for Rigshospitalets Blodbank dr.med. Morten Bagge Hansen er i tvivl om, at kunstigt blod en dag bliver et reelt alternativ. Men han kan forestille sig, at visse patienter vil sige nej tak til at modtage kunstigt blod fremstillet på basis af stamcelleforskning i embryoner – altså forstadier til fostre:

"Jeg kunne godt forestille mig, at nogen vil være skeptiske og bekymrede," siger han.

Til det siger Marc Turner:

"Den offentlige mening i Storbritannien er generelt positiv over for vores arbejde, men der er også nogle, der ikke finder det passende, og som muligvis ikke vil have lyst til at modtage denne form for blod. Netop i disse år er der store forventinger til forsøg på verdensplan med at fremstille stamceller uden at bruge embryoner. Når det lykkes, vil nogle af de etiske forbehold og den teologiske og filosofiske debat herom formodentlig forsvinde."

vaaben@k.dk

Line Vaaben

Uddannet fra DJH år 2000, praktik på Berlingske Tidende.Journalist på Berlingske Tidende 2000-01, Fønix Bureau 2001-02, Berlingske Tidende 2002-03, herefter Politiken 2003-07 og Fyens Stiftstidende 2007-08Nuværende stilling:Sundhedsmedarbejder.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.