Forsøg med indsprøjtning af stamceller i hjernen tegner lovende

Foto: Martin Kierstein

Sikkerhedstest viser, at verdens første forsøg med kontroversiel stamcelle-behandling i hjernen ikke har negative sideeffekter

Forskere i Skotland har ikke fundet nogen bivirkninger ved at sprøjte stamceller ind i hjernen hos patienter, der har været udsat for en hjerneblødning eller blodprop i hjernen.

LÆS OGSÅ: Der er nyt håb for de skaldede

Forsøget er det første i verden, hvor stamceller er sprøjtet ind i hjernen på mennesker. Foreløbig har tre patienter på universitetshospitalet i Glasgow deltaget i behandlingen. Forskerne håber, at stamcellerne kan hjælpe med at rette op på de skader, som blødningen har forårsaget i hjernen.

En uafhængig evaluering viser, at der ikke har været uønskede sideeffekter. Dermed er vejen banet for at udvide forsøget til flere patienter. Formålet med forskningen er at undersøge, om stamceller kan bruges til at behandle ofre for hjerneblødninger og blodpropper i hjernen.

Vi er nødt til at være sikre på, at metoden er sikker, før vi kan teste, om behandlingen i det hele taget virker. Fordi det er første gang nogensinde, at den type stamcelleterapi er brugt på mennesker, er det afgørende vigtigt, at vi ved, at det er sikkert at fortsætte, forklarer professor Keith Muir fra universitetet i Glasgow ifølge den britiske nyhedsstation BBC.

LÆS OGSÅ:
Obama får sejr i sag om stamceller

De første tre forsøgspersoner fik en lille dosis af stamceller sprøjtet ind, og nu har forskerne fået godkendelsen til at gå videre, og op mod ni personer vil få indsprøjtet højere doser. Igen er det primære formål at undersøge, om stamcellerne vil give yderligere eller andre skader. Det er først om halvandet år, at forskerne er klar til kliniske forsøg, som kan vise, om stamcellerne i det hele taget kan reparere på skaderne i hjernen. En reel behandling venter således ikke lige rundt om hjørnet.

Selv hvis alt går godt, vil en behandling tidligst være bredt tilgængelig om fem år. Vi er i en tidlig fase, men vi ser med stor fortrøstning på de første resultater, forklarer Michael Hunt fra medicinalfirmaet Reneuron Group, som står bag forsøget i samarbejdet med universitetet.

Slagtilfælde som følge af hjerneblødning og blodpropper i hjernen er med 67.000 døde årligt den tredjehyppigste dødsårsag i Storbritannien efter hjertesygdomme og kræft.

I Danmark er slagtilfælde ligeledes den tredjehyppigste dødsårsag. Ifølge Videns-center for hjerneskade dør 14 procent af alle, som rammes, inden for de første 30 dage. Omkring 75.000 danskere lever med eftervirkninger, hvoraf halvdelen har varige mén som lammelse og hukommelsesproblemer.