Offentlige myndigheder får kritik for at kalde Downs for mongolisme

Handicaporganisationer kritiserer myndighedernes brug af ordet 'mongolisme'. WHO gik helt væk fra at bruge betegnelsen i 1965, og nu er tiden kommet for danske myndigheder, mener talsmand for WHO. Foto: . Modelfoto.

Handicaporganisationer kritiserer myndigheders brug af ordet mongolisme. Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut beklager

Region Nordjylland, Region Sjælland, Sundhedsstyrelsen og Hvidovre Hospital er bare få eksempler på offentlige sundhedsmyndigheder og organisationer, der stadig kalder sygdommen Downs syndrom for mongolisme på trods af, at verdenssundhedsorganisationen WHO gik helt væk fra at bruge den betegnelse i 1965. Det viser en stikprøve, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

Hos nogle af myndighederne optræder ordet mongolisme som det egentlige ord for diagnosen Downs syndrom. Andre steder bruges mongolisme, efterfulgt af en parentes med udtrykket Downs syndrom. En tredje udgave er de steder, hvor Downs syndrom bruges som selve betegnelsen, efterfulgt af en parentes med ordet mongolisme.

LÆS OGSÅ: Mongolisme et omstridt ord, der måske snart er fortid

Men uanset hvordan ordet bruges, er det anstødeligt og disrespektfuldt, mener Institut for Menneskerettigheder og flere handicaporganisationer:

Det er pinligt, for det er 48 år siden, at WHO stoppede alle officielle referencer til ordet mongolisme. Danmark har været ubeskrivelig dårlig til at følge denne sproglige udvikling, og det betyder, at ordet mongolisme stadig bruges af mange, endda også af enkelte forældre til børn med Downs. For de har formentlig ordet fra de danske læger og myndigheder, siger Grete Fält-Hansen, næstformand i Landsforeningen Downs Syndrom.

Også Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for udviklingshæmmede LEV, tager skarpt afstand fra ordet:

Det er ikke i orden, at anerkendte kilder bruger ord som mongolisme om Downs syndrom. Det er disrespekt for både mennesker med Downs syndrom og for indbyggerne i Mongoliet.

Ordet mongolisme stammer fra betegnelsen mongolsk idioti, som den engelske læge John Langdon Down introducerede i 1862 i forbindelse med sine observationer af børn med Downs syndrom. Han brugte betegnelsen, idet han mente, at børn med Downs syndrom delte visse ansigtstræk med den mongolske befolkning.

Ifølge talsmand i WHO Gregory Härtl gik WHO helt væk fra at bruge betegnelsen mongolisme i 1965. Han opfordrer de danske myndigheder til at sløjfe ordet mongolisme:

WHO vil opfordre alle politiske partier og organisationer til ikke at bruge ordet mongolisme. For WHO foretrækker altid videnskabelige navne frem for geografiske navne. De er mere neutrale.

LÆS OGSÅ: Ny blodprøve opdager flere fostre med Downs

Ifølge Maria Ventegodt Liisberg, jurist ved Institut for Menneskerettigheder, forpligter FNs nye handicapkonvention alle offentlige myndigheder til at bekæmpe negative holdninger til mennesker med handicap:

I den forbindelse er det meget vigtigt, hvilken sprogbrug de bruger. Mongolisme er et ord, der er forbundet med negative associationer, og det ord kan være med til at fastholde en stigmatiserende holdning over for mennesker med Downs syndrom. Når både WHO og handicaporganisationerne er gået væk fra at bruge det ord, bør danske offentlige myndigheder også holde op med det, siger hun.

Såvel Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner er parat til at ændre ordet.

Når vi bruger ordet mongolisme i en parentes efter betegnelsen Downs syndrom, er det, fordi vi tror, at ikke alle ved, hvad Downs syndrom er. Men vi skal gerne fjerne ordet mongolisme, for det er ikke vores intention at bruge ord, der er stødende, siger Nils C. Strandberg Pedersen, administrerende direktør i Statens Serum Institut.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, undskylder sprogbrugen på regionernes hjemmesider:

Jeg er dybt ked af, at ordet stadig bruges også selvom mongolisme nogle steder kun står i en parentes som forklaring efter betegnelsen Downs syndrom. Vi omtaler jo heller ikke længere psykisk syge med andre gamle termer som åndsvage. Så det vil jeg bede mine folk om at få ændret.