Dilemma: Bør man selv kunne bestemme sit køn?

-- Foto: Martin Lehmann.

-- Foto: Martin Lehmann. Foto: Mads Jensen / Scanpix Danmark

MED AFSTEMNING Transseksuelle kan søge om at få et X i deres pas i stedet for et K eller M. Nu vil de selv have lov at vælge

 
 
Er køn udelukkende en genetisk realitet? Eller er køn også en følelse, baseret på personens egen selvopfattelse?

Det spørgsmål er blevet aktuelt i forbindelse med, at Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner nu efterlyser muligheden for, at man i sit pas skal have mulighed for selv at vælge fornavn og kønsbetegnelse.

LÆS OGSÅ:  Er det i orden at fjerne bryster på 15-årig, der føler sig som dreng?

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) opfordrer justitsminister Morten Bødskov (S) til at lade det være op til de transseksuelle selv at vælge fornavn og kønsbetegnelse i deres pas.

I dag kan transseksuelle søge Rigspolitiet om at få et X i deres pas i stedet for et K eller M. Men LGBT mener, at den enkelte pasansøger frit selv bør kunne vælge kønsbetegnelsen X.

På samme måde håber landsforeningen, at personer, som selv erklærer sig transseksuelle, også frit får lov til at vælge et fornavn, der svarer til det køn, de fremstår som.

- De skitserede ændringer til pasbekendtgørelsen og navnebekendtgørelsen vil lette de transkønnedes liv betragteligt og samtidig spare samfundet for en del administration, skriver LGBT i et brev til justitsminister Morten Bødskov.

Danmark er sammen med New Zealand og Australien blandt de få lande, hvor borgernes pas må have X-faktor.

Den seneste ændring af paslovgivningen gav mulighed for, at man kan få et X, selvom man ikke har været igennem en kønsskifteoperation, hvis man må ligestilles med en transseksuel.

Før man kan godkendes til den nye kategori, skal man igennem et længere forløb med samtaler på en sexologisk klinik.

Hvis en mand eller en kvinde får tilladelse til at gennemgå en kønsskifteoperation, vil vedkommende få et nyt CPR-nummer og dermed et pas, hvor det nye køn er markeret. Der bliver kun foretaget ganske få kønsskifteoperationer om året herhjemme.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, har nu bedt om justitsministerens kommentar til opfordringen fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

Morten Rasmussen

Født 1972. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1998. Tidligere ansat som journalist ved Randers Amtsavis, Landsbladet, ErhvervsBladet og Ingeniøren. Journalist på Kristeligt Dagblad 2001-2008 med integration, organdonation, kloning, abort og sundhed som stofområde.Netredaktør på Kristeligt Dagblads Digitale Medier fra januar 2010 til august 2012.Presserådgiver ved Sundhedsstyrelsen fra august 2012 til marts 2013. I dag indlandsredaktør på Kristeligt Dagblad

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.