Dansk Sprognævn lemper stavemåder: Evangelie er lige så godt som evangelium

Et overvældende flertal af afrikanerne er aktive tilhængere af enten islam eller kristendom. -

MED AFSTEMNING Gymnasium eller gymnasie? Evangelium eller evangelie? Vi bruger ordene i flæng. Derfor har Dansk Sprognævn besluttet, at danskerne fra den 9. november selv kan vælge, om de vil skrive gymnasium eller gymnasie

Røde streger under ord som ministerie og kollegie er fortid. I starten af november udkommer den nye retskrivningsordbog, der officielt giver lov til, at 40 ord, der ender på ium, også kan staves med ie, heriblandt ord som evangelie, gymnasie, mysterium og akvarie.

Det er jo ikke gudgivet, at der skal være ium på ordene. Det er jo bare et udtryk for, at disse ord er gået mere ind i det danske sprog og i en dansk systematik i stedet for en latinsk, siger sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen til Politiken.

LÆS OGSÅ: Hedder det lugte eller dufte?

Det skal være let at stave

Danskerne bruger ordene gymnasie og mysterie, når de taler sammen i dagligdagen, og de fleste staver dem derfor også med -ie.

Det er jo lige så godt at skrive akvarie og akvarium; det ene ord følger et dansk princip, det andet et latinsk princip, begge logikker giver mening, så det må være udviklingen og flertallet, der bestemmer, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Ændringer i retskrivningsordbogen er således bestemt af udviklingen i det danske sprog. Om end ikke ukritisk. Selvom nævnet følger sprogets udvikling, tager de hensyn til traditioner og gamle stavemåder.

Det, vi har gjort, og som vi altid gør, når vi laver ændringer, er at se, hvad gode og sikre sprogbrugere gør. Folk, der f.eks. har en professionel sproglig baggrund, forfattere, journalister, lærere. Når først en udtale begynder at manifestere sig, kommer vi i Sprognævnet på banen, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Regel med undtagelser

Inden du kaster dig ud i de nye stavemåder, skal du være opmærksom på, at ikke er alle ord, der ender på -ium, må staves med ie. Grundstofferne skal fortsat staves som de plejer, for eksempel helium og magnesium.

Vi ser simpelthen ikke de former i skriftsproget, så derfor er der ingen grund til at lave dem om. Man kan godt acceptere gymnasie og oratorie. Men der er ingen, der skriver otie, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.
 
 

Foto: Per Brahde Foto: Claus Bech Denmark