Sexkøb: Vores mere kyniske holdning er udtryk for et værdiskred

Debatten om købesex er en værdidebat, et samfundsanliggende. Den skal tages i det åbne rum, skriver landsformand for KFUK's Sociale Arbejde Foto: colourbox.com

Det er ikke i orden, at nogle danske mænd er blevet så kyniske, at de uden at blinke svarer ja til, at det er o.k. at købe sex af en kvinde, de ved sælger sex imod sin vilje og måske lever sit liv som en slave, skriver landsformand for KFUKs Sociale Arbejde

Dette debatindlæg er skrevet af Lisbeth Trinskær, landsformand for KFUKs Sociale Arbejde, Bagsværd

SVERIGE GØR DET, Norge gør det, Island gør det, og nu gør de det også i Frankrig. Indfører en lov, der forbyder køb af seksuelle ydelser hos prostituerede.

I Frankrig er der heftig debat for og imod det nye tiltag, og så vidt vi kan læse i de danske medier, indfører man loven som en reaktion på, at op imod 80 procent af de prostituerede i Frankrig menes at være handlede til prostitution.

LÆS OGSÅ: Danskerne: Prostituerede skal have ret til dagpenge

I Danmark er det næppe 80 procent af de prostituerede, der er handlede til prostitution, men der er alligevel noget, der tyder på, at vi ser en holdningsændring hos nogle danske mænd, der i min optik er udtryk for et værdiskred.

I sommeren 2013 viste en undersøgelse fra Ligestillingsministeriet, at hver syvende danske mand syntes, det er okay at købe sex hos en kvinde, der er handlet til prostitution. Reden International var med det samme ude med en kommentar om, at tallet var skræmmende, men ikke overraskende.

Da Straffelovrådet for godt og vel et år siden, i slutningen af november 2012, endeligt og særdeles effektivt sammen med daværende justitsminister Morten Bødskov (S) begravede regeringens bebudede forbud imod købesex, begravede de også debatten. Også debatten om skadevirkningerne ved prostitution.

Ingen organisation, der er afhængig af velvilje (og støttekroner) fra etableret politisk hold, har siden turdet tage den debat op igen. Og selv undersøgelsen fra i sommer fik lov at passere relativt ubemærket.

Vi taler vel at mærke her om kvinder, der er tvunget til prostitution. Kvinder, hvis familier i hjemlandet er truet af prostitutionens bagmænd. Kvinder, der er blevet voldtaget og har fået bank. Ikke kvinder, der har vildt meget lyst til at stå på gaden som et led i deres seksuelle dannelsesrejse.

FAKTA:Her er den nye viden om sexkunderne

BLOGGEREN Tanja Rahm har med indlægget Kære sexkøber til dig der køber sex , der har skabt vild debat på blandt andet Facebook, sparket den hensygnende debat om købesex i gang igen.

I KFUKs Sociale Arbejde hilser vi den fornyede debat om købesex velkommen. Vi mener, at den larmende tavshed i debatten har været med til at skubbe yderligere til det værdiskred, der tilsyneladende finder sted i disse år.

Det er ikke i orden, at nogle danske mænd er blevet så kyniske, at de uden at blinke svarer ja til, at det er o.k. at købe sex af en kvinde, de ved sælger sex imod sin vilje og måske lever sit liv som en slave.

Heldigvis synes flertallet af danske mænd heller ikke, at det er i orden. Men vi hilser en ny debat velkommen. En debat, der kræver, at vi alle sammen tør tage stilling.

Debatten om købesex er en værdidebat, et samfundsanliggende. Den skal tages i det åbne rum, hvor der også er plads til, at vi kan snakke forebyggelse. For dybest set er der jo næppe nogen af os, der ønsker, at vores døtre, søstre eller mødre skal leve af at sælge sex.