Positiv, negativ, måske

Hjemmetest for blandt andet hiv og kræft kan hentes på nettet og udføres i hjemmet. Men folk bør ikke have svar på, om de har en alvorlig sygdom, når de er alene, lyder det fra flere læger. -- Modelfoto:Scanpix.

Man skal ikke have svar på en kræft eller hiv-test, når man sidder alene derhjemme og ikke kan tale med en professionel om resultatet, lyder det fra flere læger, der mener, at hjemmetest for alvorlige sygdomme kan skabe unødig panik

Opkaldet kom sent. Line Kølby var ved at pakke sammen efter en dags arbejde ved rådgivningstelefonen på AIDS-linien. Hun var egentlig på vej hjem, men den angste og paniske stemme i den anden ende af røret slog hurtigt fast, at det ikke var en af den slags henvendelser, man beder ringe tilbage.

– Han var fuldstændig i panik og kunne næsten ikke tale sammenhængende, men blev bare ved med at sige, at hans liv var forbi. Det var et opkald, der adskilte sig markant fra dem, vi plejer at få. Folk er typisk roligere, men denne mand var helt desperat og ulykkelig, fortæller Line Kølby, der har arbejdet som rådgiver på AIDS-linien i fem år.

I løbet af samtalen lykkedes det Line Kølby at finde ud af, at den unge mand, der var i starten af 20'erne, havde købt en hivtest over nettet. Han havde udført testen alene ved køkkenbordet i sin lejlighed og stik mod forventning fundet ud af, at han var hiv-positiv.

– Det var derfor, han var så rystet. Han havde ingen omkring sig og anede ikke, hvordan han skulle forholde sig til resultatet. Og så var han helt overbevist om, at han havde fået en dødsdom, siger Line Kølby.

Hun forsøgte at forklare den unge mand, at test købt på nettet langtfra altid er til at stole på, og at han skulle have foretaget en ny prøve hos sin læge. Men Line Kølby kunne ikke komme igennem til manden, der var alt for panisk til at forstå, hvad hun sagde. Det eneste, hun kunne overbevise ham om den aften var, at han ikke måtte gøre noget dumt, inden de to kunne tale sammen igen den efterfølgende dag. Det lovede han, at han ikke ville.

Eksemplet ovenfor er ikke enestående, fortæller Line Kølby, der ligesom flere andre rådgivere og læger på det kraftigste advarer mod, at man tyer til hjemmetest fra nettet for at få svar på, om man lider af en alvorlig sygdom. Først og fremmest fordi hjemmetestene fra nettet er af svingende kvalitet og kan være helt upålidelige, men i særdeleshed fordi man ikke bør stå alene i sådan en situation.

– Der er en grund til, at vi her i landet har en politik om, at man ikke skal have den slags beskeder, når man er alene. Vi giver heller ikke patienter nyheden om et alvorligt testresultat over telefonen, men inviterer dem ind til en konsultation. Og det er jo, fordi et menneske i den situation har brug for at tale med en fagperson, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont, og fortsætter:

– Det værst tænkelige scenarium er jo, at en person vælger at springe ud fra en bro, fordi han tror, han er smittet med hiv og ikke kan overskue resultatet alene.

Hiv-testen er langt fra den eneste hjemmetest for alvorlige eller livstruende sygdomme, som bekymrede danskere med kun få klik med musen kan bestille over nettet. Internettet bugner nemlig med forskellige former for hjemmetest. Især på amerikanske sider kan man finde et bredt udvalg af alt fra test, der kan afsløre en begyndende alzheimer, til test der kan vise forstadier til bryst-, tarm- eller prostatakræft. På www.homehealthtesting.com reklameres der således for en bekvem, hygiejnisk og let anvendelig tarmkræftstest, der med en enkelt aføringsprøve og på kun fem minutter kan afsløre tegn på kræft i tarmen.

Overlæge ved Odense Universitetshospital og tidligere medlem af Det Etiske Råd Kirsten Rasmussen er ligesom Michael Dupont dybt skeptisk over for hjemmetestene fra nettet.

– En besked om, at man er disponeret for en bestemt sygdom, er jo vanskelig nok at kapere og tage til sig, når man får støtte fra professionelle. Men situationen er helt ulykkelig, når man står alene i situationen uden en jordisk chance for at forholde sig fornuftigt til resultatet, siger Kirsten Rasmussen.

Hun henviser til, at det er umuligt for en ganske almindelig borger at navigere i internettets enorme udbud af forskellige hjemmetest, og at det er let for det utrænede øje at blive snydt af en veldrejet reklame med løfter om hurtige og sikre test resultater.

Det var også den besked, Line Kølby gav den unge mand, da han den efterfølgende dag ringede tilbage til hende på AIDS-liniens rådgivningstelefon. Hun havde sørget for at møde tidligt på arbejde dagen efter den unge mands desperate opkald, og sad klar ved telefonen, da han ringede. Denne gang var han mindre oprevet og til at tale med.

– Han var faldet en smule til ro og var modtagelig for, hvad jeg sagde. Vi blev enige om, at han skulle opsøge sin egen læge og sørge for at få lavet en rigtig test. Jeg gentog flere gange, at han ikke kunne regne med en test fra nettet. Men det er svært at overbevise en mand om noget som helst, når han står og stirrer på et positivt resultat, siger Line Kølby og fortsætter:

– Han var ikke, hvad man ville kalde i risikogruppen, og havde faktisk ikke haft nogen grund til at tro, at han var smittet. Det var en helt irrationel angst, der havde fået ham til at købe testen.

Ifølge Kirsten Rasmussen lukrerer internetudbyderne netop på folks stigende behov for at have kontrol over deres egen sundhedstilstand og på deres angst for at gå rundt med en sygdom uden at vide det.

– Der er kommet stadig større fokus på forebyggelse frem for helbredelse, og der kan være stor fornuft i at gennemføre systematiserede screeninger for sygdomme, så længe de er tilrettelagt og udført af fagfolk. Men jeg tager stærk afstand fra den form for sundhedstjek, der markedsføres over nettet. Det er en kommercialisering af screeninger, der rejser en række etiske spørgsmål. For eksempel om man skal teste sig for sygdomme, man overhovedet ikke har grund til at tro, at man skulle have. Og om vi kan leve med, at de test, folk så finder på nettet, kan være fuldstændig upålidelige, siger Kirsten Rasmussen.

Af de hjemmetest, der kan give svar på alvorligere sygdomme, er kun hiv-testen godkendt til salg i Danmark. Det er kun apotekerne, der har tilladelse til at føre testen, og indtil videre er der ingen danske apotekere, der har valgt at sætte produktet på deres hylder, lyder det fra Helle Jacobsgaard, farmaceut i Danmarks Apotekerforening.

– Os bekendt er der ingen apotekere, der sælger hiv-testen, og det skyldes jo netop, at apotekerne vurderer, at så voldsom en besked er for vanskelig at håndtere på egen hånd, siger Helle Jacobsgaard.

Det havde det i den grad været for den unge mand, der havde ringet til AIDS-linien. Og helt uden grund skulle det vise sig. Der gik en uge, før han igen ringede til Line Kølby – denne gang med gode nyheder. En test hos lægen havde vist, at manden ikke var smittet med hiv. Hjemmetesten, han havde fundet på nettet, var enten defekt, eller også havde han udført den forkert.

– Han var lettet, men alligevel var det, som om han ikke rigtig turde stole på resultatet. Når man én gang har oplevet at få et positivt resultat, sidder det i én som en nagende tvivl. Sådan var det også for ham, og jeg er helt sikker på, at han har ladet sig teste flere gange siden. Og det er jo frygteligt, at et ungt raskt menneske skal gå rundt og føle sig syg eller udsat, bare fordi han har taget en tvivlsom test, han har fundet på nettet, siger Line Kølby.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Det kan man teste sig selv for

**Disse test findes i dag. En del af dem kan købes på det danske marked, mens resten kan rekvireres over nettet:

**Graviditet, ægløsning, klimakterium, sædkvalitet, blodtype, blodsukker, blodtryk, kolesterol, urinvejsinfektion, halsbetændelse, leverbetændelse, klamydia, mavesår, gigt, fødevareallergi, nikkelallergi, hiv, visse cancerformer, Alzheimers. Fakta

Screening for livet

Vi undersøger os selv og kommer til "syn" hos lægerne livet igennem. Men hvad gør det ved os som mennesker, at vi kun er raske, til det modsatte er bevist? I en serie artikler sætter Kristeligt Dagblad fokus på den stigende brug af forebyggende sundhedsundersøgelser.

Læs mere om screening på

kristeligt-dagblad.dk

Et prik i fingeren, en dråbe blod og det rette testsæt kan afsløre en hiv-virus, lyder det på nettet. Men ikke alle test er pålidelige, og nogle kan være svære at udføre korrekt. -- Foto:Scanpix.