Læger advarer mod hjemmetest

Læger advarer mod hjemmetest for hiv og kræft købt på nettet. Testene kan være svære at udføre korrekt, og flere af dem er upålidelige

"Har du Hiv? – få svar på få minutter med vores Self Test Kit", eller "Vil du vide, om du har tegn på forstadier til tarmkræft – få svaret inden for et kvarter". Sådan lyder det i reklamerne for de såkaldte hjemmetest, som danskerne med et par enkelte klik på musen kan bestille hjem over nettet. Men man skal ikke lade sig friste, lyder det fra flere læger, der advarer mod at teste sig selv for livstruende eller meget alvorlige sygdomme med test hentet på nettet.

– Langt fra alle test på nettet er sikre, og mange af dem er direkte upålidelige. Desuden kan det være svært at udføre testene korrekt, og man kan komme til at lave fejl. Man kan altså risikere at sidde med et falskt positivt resultat eller et falskt negativt resultat. Og det er meget uheldigt, ikke mindst når der er tale om livstruende sygdomme, siger formand for de Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont.

Hjemmetest for sygdomme som hiv og kræft kan ikke købes på danske apoteker. Apotekerne – der som de eneste har lov til at føre hiv-testen herhjemme – vurderer, at man ikke bør være alene, når man får svar på så alvorlig en sygdom. Men testene kan hentes på nettet, hvor salget ikke kan reguleres.

Og det er uheldigt, mener også overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten.

– Det er klart, at for eksempel kvinder, der har haft brystkræft, er nervøse for, at sygdommen vender tilbage. De kan søge svar i en hjemmetest, men det er en falsk tryghed, de finder. Der findes ikke en test, der med sikkerhed kan vise, om man har kræft eller ej. I værste fald kan en falsk negativ diagnose afholde folk fra at være opmærksomme på symptomer og fra at søge læge, siger Iben Holten.

Også Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af hjemmetest for livstruende og alvorlige sygdomme.

– Folk vælger måske en hjemmetest, fordi det virker bekvemt og anonymt, men man kan ikke altid regne med svaret. Og så har vi et sundhedssystem, hvor man nemt kan få foretaget en test på forsvarlig vis af sin praktiserende læge, som selvfølgelig har tavshedspligt, siger Else Smith, centerchef i Center for Forebyggelse ved Sundhedsstyrelsen.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Danmark