Minister bruger strudsetaktik i halalsag

-Arkiv- SE RITZAU Dan Jørgensen vil af med EU's mælkebøder BV.: Fødevareminister Dan Jørgensen præsenterer regeringens vækstplan for fødevarer på et pressemøde mandag d. 16 december 2013 i København. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2013) Foto: Marie Hald

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) ønsker ikke at udtale sig om bekendtgørelsen med forbud mod religiøse slagtninger

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er gået i flyverskjul efter sidste uges debat om religiøst betingede slagtninger. Kristeligt Dagblad har forgæves bedt om et interview, men det har han nu nægtet ad flere omgange.

Sidste mandag kom en bekendtgørelse til stor forbavselse og bekymring fra både jødisk og muslimsk hold der forbød slagtning uden bedøvelse.

I første omgang nægtede Dan Jørgensen at mødes med de to muslimske organisationer og Det Jødiske Samfund. Han skiftede dog i løbet af dagen mening og indbød til samtale.

Men siden har ministeren ikke ønsket at give interview om emnet.

Det er en sag, der potentielt kan sætte den danske eksport af kød til muslimske lande helt eller delvist i stå. Eksempelvis eksporteres der årligt halalslagtede kyllinger for 100 millioner kroner til Mellemøsten.

Sagen har også kastet det af sig, at der fra muslimsk hold er opstået debat om hele begrebet halal. Mens Islamisk Kulturcenter mener, at det stadig er halalkød, hvis dyret er bedøvet, så mener Danish Halal, der består af en lang række muslimske organisationer, at det ikke er tilfældet. Halalslagtning er alene gyldig, hvis dyret ikke er bedøvet. Islamisk Kulturcenter er den muslimske organisation, der får penge for at velsigne kyllinger på fjerkræslagterier. Hvilket måske trækker i retning af, at der er penge i at sige, at kyllingeslagtningen er halal på trods af det strømførende vand, det bruges til bedøvelsen.

Jøderne importerer schæchtet kød, og Danish Halal importerer på samme måde halalslagtet kød, da både jødiske og muslimske regler kræver, at dyret stikkes, mens det er levende og ikke bedøvet.

Professor Tim Knudsen, Københavns Universitet, gætter på, at det kunne handle om, at Dan Jørgensen vil have ro om sagen eller håber, at den dør ud af sig selv.

Med andre ord, at han strudser den, siger han.

Nye, især yngre ministre er ikke altid lige gode til at se faresignaler og faldgruber i en sag. Det kunne man se med Manu Sareen (R), der trampede ind i Kirkeministeriet, modsat den nuværende kirkeminister Marianne Jelved, som i hvert fald ved, hvor de ømme tæer er. Men det kræver erfaring, siger Tim Knudsen.

Og jeg kunne godt forestille mig, at Dan Jørgensen frygter for at blive hovedperson i noget, der ligner en mini- Muhammed-krise.