Kristne vil stoppe udbredelse af halal-fødevarer

Kristne i Storbritannien protesterer mod halal-slagtet kød. Foto: colourbox.com

I Storbritannien er der netop lanceret en underskriftsindsamling, der skal stoppe udbredelsen af halal-varer i samfundet. Muslimsk verdensorganisation vil have indført halal overalt

I britiske supermarkeder, på hospitaler, på skoler og selv i parlamentet bliver der i stigende grad serveret halal-kød, uden at de britiske forbrugere bliver oplyst om det. Den udvikling får nu den kristne organisation Barnabas Fund til at indlede en underskriftsindsamling mod, hvad den betegner som islamiseringen af britiske fødevarer. Organisationen kræver, at alle halal-produkter skal være tydeligt mærkede, og at den britiske forbruger altid skal have et alternativ til halal-slagtet kød.

Vicedirektør i Barnabas Fund Mark Green skriver til Kristeligt Dagblad, at den øgede mængde halal-produkter i Europa kan ses som et udtryk for islamisk mission:

"Det er et vigtigt emne at behandle, fordi der er en forbindelse mellem udbredelsen af halal og islamiseringen af ikke-muslimske samfund. Det kan tolkes som en hævdelse af islamisk overlegenhed, når ikke-muslimer påføres sharia-praksis."

Underskriftsindsamlingen kommer i kølvandet på en konference i London i november med overskriften "Halal som mainstream", der blev holdt af den malaysiske muslimske organisation World Halal Forum. Organisationen arbejder for, at det i hele verden bliver let at handle halal og har udnævnt Storbritannien som pilotprojekt for udbredelsen af halalvarer til blandt andet supermarkeder og restauranter.

Mogens S. Mogensen, ph.d. i interreligiøse studier og selvstændig konsulent, mener dog ikke, at der er belæg for at tale om islamisk mission gennem fødevarer.

"Man går kun muslimernes ærinde, hvis man begynder at gå ind for en kristen, religiøs renhed, der udelukker halal-kød. Så sker der netop en indirekte islamisering af vores tro. Jeg synes, at vi må sige fra over for sådanne påstande om mission gennem mad og holde fast i, at det kun er det, der kommer fra hjertet, der kan gøre os urene," siger Mogens S. Mogensen og henviser til Matthæus-evangeliet, hvor Jesus erklærer, at hvad der kommer i munden, ikke kan gøre et menneske urent.

Helle Merete Brix, journalist og medforfatter til bogen "I krigens hus" med undertitlen "Islams kolonisering af Vesten", mener dog godt, at udviklingen kan ses som islamisk mission.

"Hvorfor skal det ellers overhovedet vinde indpas, at der siges religiøse bønner, når du slagter et dyr? For nogen kan det lyde dramatisk eller hysterisk som ikke-muslim at gå op i, om kød er halal eller ej, men det er en del af en helhed, hvor vi oplever et pres for indskrænkninger i ytringsfriheden, adskilt svømmeundervisning i skolen og så videre," siger hun.

Imam i Islamisk Kultur Center i København Khalil Mushib godkender standarden af det danske halal-kød og blev ud fra den kompetence inviteret til World Halal Forums konference. Han takkede dog nej, fordi han mener, at World Halal Forums arbejde er unødvendigt.

"Jeg svarede dem, at jeg synes, at halal-markedet kører glat i Danmark, og at vi ikke har nogen interesse i en målsætning, der hedder, at alle varer skal være halal. Mit råd til dem var: ?Lad imamerne i Danmark, Sverige og Tyskland holde øje med den nationale halal-produktion ud fra det pågældende lands lovgivning?. Vi kan ikke lide idéen om at skabe et separat muslimsk system i de forskellige lande," siger han.

Benyones Essabar, bestyrelsesmedlem og ansvarlig for halal-certificering i Islamisk Trossamfund, har større forståelse for World Halal Forums arbejde, men understreger, at de ikke i Islamisk Trossamfund har taget stilling til konferencens fokus.

julie.hansen@k.dk