Hver 20. omskårne dreng oplever komplikationer

Risikoen for at få komplikationer efter en religiøs omskæring er over dobbelt så høj som det, Sundhedsstyrelsen oplyser, viser ny dansk undersøgelse. Sundhedsstyrelsen undersøger nu, om den skal rette i sine oplysninger

Hver gang der bliver omskåret 100 drengebørn i Danmark af religiøse grunde, må fem af drengene efterfølgende til behandling hos en læge på grund af komplikationer.

Det er konklusionen af en ny undersøgelse, som for første gang analyserer risikoen ved en religiøs omskæring i Danmark. Resultatet viser, at risikoen ved en religiøs omskæring er over dobbelt så høj, som det Sundhedsstyrelsen tidligere på sommeren oplyste i et notat til sundhedsministeren.

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen frikender rituel omskæring

At der opstår komplikationer i fem procent af tilfældene, er ikke nødvendigvis en høj risiko for et kirurgisk indgreb, men resultatet skal ses i den rette sammenhæng, siger Jørgen Thorup, professor i børnekirurgi ved Rigshospitalet og hovedforfatter til undersøgelsen:

Hvis der var tale om komplicerede kræftoperationer hos ældre patienter, ville en komplikationsrate på fem procent være et meget tilfredsstillende resultat. Men her er der tale om drenge, der ingen gener havde på det tidspunkt, hvor indgrebet blev foretaget. Og så bør komplikationsraten alt andet lige være nul.

I undersøgelsen har forskerne analyseret journaler hos 315 drenge, der blev omskåret på Rigshospitalets børnekirurgiske afdeling fra 1996 frem til 2003. I den periode tilbød Rigshospitalet, at forældre kunne få omskåret deres børn af religiøse grunde.

Resultaterne er blevet publiceret i det medicinske tidsskrift Danish Medical Journal.

DOKUMENTATION: Læs hele den videnskabelige artikel her (på engelsk)

De akutte problemer efter en omskæring er ifølge undersøgelsen primært blødninger eller infektioner. Senere kan der vise sig større gener som blandt andet en irriteret forsnævring af urinrørsåbningen.

Hvordan kan I være sikre på, at de komplikationer, I kan se i journalerne, er en direkte konsekvens af omskæringen?

Det kan vi heller ikke. Nogle af dem kunne være opstået alligevel. Men det vil være meget usandsynligt, at komplikationerne opstod, med mindre personen er blevet omskåret, siger Jørgen Thorup.

Undersøgelsen er blevet til på baggrund af den debat om religiøs omskæring, der fra tid til anden har været i medierne. Her har der været flere forskellige tal i spil om, hvor stor risikoen er for, at der opstår problemer efter en omskæring.

Når der har været uenighed om, hvor stor risikoen er, synes jeg, at vi som et stort universitetshospital skylder at publicere vores resultater, siger Jørgen Thorup.

Han peger samtidig på, at resultaterne fra Rigshospitalet stemmer overens med de resultater, der er enighed om i førende amerikanske lærebøger i børnekirurgi, at komplikationsraten ved religiøs omskæring ligger mellem 2 og 10 procent.

LÆS OGSÅ: Sundhedsminister griber ikke ind over for religiøs omskæring

De nye resultater fra Rigshospitalet beskriver risikoen ved religiøs omskæring noget højere end, hvad Sundhedsstyrelsen oplyser i sit notat om omskæring i Danmark fra juni 2013. I notat skriver styrelsen, at komplikationsraten i vestlige lande ligger mellem 1-2 procent.

Notatet var bestilt af sundhedsminister Astrid Krag (SF) i 2012 på baggrund af en debat om, hvorvidt der skulle gribes politisk ind over for religiøse omskæringer.

DOKUMENTATION: Læs hele Sundhedsstyrelsens notat om omskæring af drenge (pdf)

Anne-Mette Dons, chef for Sundhedsstyrelsens enhed for Tilsyn og Patientsikkerhed, mener, at det trods alt er ret små forskelle, det handler om.

Komplikationsraten er der ikke noget entydigt svar på. Den nye danske undersøgelse har set på patienter, der blev omskåret for over 15 år siden. De undersøgelser, vi har baseret vores skøn på, er af nyere dato. Men alt andet lige synes jeg ikke, deres konklusion er væsentligt anderledes end vores.

Men gør det ikke en forskel, om man siger, at der er komplikationer i 1-2 procent eller 2-10 procent af tilfældene?

Jo, det gør det. Derfor havde det også været rart, hvis vi havde fået at vide, inden vi offentliggjorde vores notat, at man på Rigshospitalet var i gang med denne undersøgelse. Nu har jeg bedt vores sagkyndige om at se på den nye undersøgelse og vurdere, om der er behov for, at vi retter i vores notat, siger Anne-Mette Dons.

Ifølge Jørgen Thorup skyldes uenigheden om komplikationsraterne ved omskæring, at der er utrolig mange interesser i spil, og at det kan være upopulært at publicere dårlige resultater.

Jeg siger ikke, at de meget lave resultater ikke er sande. Det kan de sagtens være. Men hvis man havde gået et andet sted hen og lavet en tilsvarende studie, vil man have fået andre resultater, siger han.

Komplikationsraten er dog ikke det eneste sted, at Sundhedsstyrelsen ser for let på farerne ved religiøs omskæring, mener speciallæge i børnesygdomme Morten Staberg. I styrelsens notat fremgår det også, at der ikke har været alvorlige komplikationer ved rituelle drengeomskæringer foretaget af læger i Danmark.

Morten Staberg siger, at han selv har siddet til møde i Sundhedsstyrelsen, inden notatet blev publiceret, hvor han oplyste om komplikationer hos både hans egne og andres patienter.

Sundhedsstyrelsen giver indtryk af, at der ikke er forekommet alvorlige komplikationer. Men det er imod bedre vidende. I styrelsen ved de udmærket, at al kirurgi kan føre til komplikationer. Og det er der også talrige eksempler på, at omskæringer har ført til i Danmark, siger han.

Også Jørgen Thorup siger, at de på børnekirurgisk afdeling på Rigshospitalet ser alvorlige konksekvenser af omskæring:

Vi ser patienter med komplikationer efter religiøs omskæring flere gange om året. Nogle enkelte af disse komplikationer må man beskrive som alvorlige.

LÆS OGSÅ: Overlæge: Sådan omskærer man en dreng

Anne-Mette Dons mener, at det i bund og grund handler om, hvad man forstår ved alvorlige komplikationer.

Vi beskriver også i notatet, at vi ser sager med komplikationer efter en omskæring. Men vi har ikke set tilfælde, hvor det har haft alvorlige konsekvenser, hvor barnet var ved at dø, eller hvor det medførte en misdannelse af penis. I hvert fald ikke, hvor det er en kvalificeret læge, der havde foretaget indgrebet. Men hvis der er kirurger, der sidder med konkrete cases på andet, kan jeg kun opfordre dem til at informere os om det, siger hun.

I forhold til det konkrete tilfælde, som Morten Staberg har oplyst Sundhedsstyrelsen om, forklarer Anne-Mette Dons, at man ikke har kunnet finde frem til, hvem der havde udført indgrebet, og at meget tydede på, at det var foretaget af en ikke-autoriseret læge.