Tal viser, hvor de prostituerede kommer fra

Prostitueret venter på kunder. Tal viser, at de fleste prostituerede kommer fra Thailand og Østeuropa. Foto: le M Melgaard

Kvinder fra Thailand og Østeuropa udgør de største grupper af udenlandske prostituerede herhjemme, viser nyt notat fra Servicestyrelsen

For første gang er der fra officielt hold sat tal på, hvor store de forskellige grupper af udenlandske prostituerede i Danmark er. Godt 900 kommer fra Thailand, mens omkring 1000 hører hjemme i Østeuropa og omtrent 300 i Afrika.

Det anslår Servicestyrelsen i et nyt notat, der samler viden om udenlandske prostituerede i Danmark.

"Vi har tidligere anslået, at knap halvdelen af alle landets omkring 5500 prostituerede kommer fra udlandet. Men vi har ikke tidligere sat tal på den etniske fordeling," oplyser Majken Wiingaard, faglig koordinator i Servicestyrelsen og forfatter til notatet.

Det anslås, at der i alt er omkring 2500 udenlandske prostituerede i Danmark – langt hovedparten kvinder. At hovedparten af dem kommer fra Thailand og Østeuropa er ikke nogen overraskelse for fagfolk. Men det vil det nu nok være for mange andre, vurderer Majken Wiingaard.

"Mediedækningen har meget fokuseret på de afrikanske kvinder og meget lidt på for eksempel de thailandske kvinder og EU-borgere fra Østeuropa," siger hun.

Forklaringen er formentlig, tilføjer hun, at de afrikanske kvinder ofte prostituerer sig på gaden, mens de to øvrige grupper i højere grad befinder sig indendøre på massageklinikkerne. Og dermed bliver de afrikanske kvinders prostitution langt mere synlig.

Ifølge Ole Thomsen, faglig leder af Kompetencecenter Prostitution, der foretager opsøgende arbejde og rådgiver prostituerede, er det væsentlig viden, som Servicestyrelsen nu præsenterer.

"Jo mere præcise vi bliver på, hvor folk kommer fra, jo mere kan vi målrette indsatsen. Måske er der brug for tolke, eller der kan være kulturelle ting at tage hensyn til. Enhver type indsats skal bygge på et fundament af viden. Det er helt grundlæggende i socialpolitik," siger han.

Vibeke Lenskjold, leder af organisationen Reden International, som beskæftiger sig med udenlandske kvinder i prostitution, er glad for, at der er kommet officielle tal på området. Tidligere har prostitutionsdebatten nemlig været præget af mange forskellige og mere eller mindre videnskabelige bud på antallet af prostituerede, påpeger hun.

"For os at se er det vigtigt med et officielt tal, fordi det kan give et billede af, hvad det er for en indsats, der er behov for at sætte i værk for at hjælpe disse kvinder," siger hun og tilføjer:

"Samtidig kan det også bruges til at reflektere over. Hvad siger det om vores samfund, vores seksualitet og vores måde at indgå i relationer med hinanden på, at vi har 5500 prostituerede i Danmark? Tænk bare på hvor mange kunder der skal til. Det kan da godt få en til at tænke over, hvad det er for et samfund, vi lever i, hvor så mange primært mænd tilsyneladende har behov for at købe sig til sex."

julie.hansen@k.dk

agger@k.dk