Sverige skærper kampen mod sexhandel

Malmskillnadsgatan i Stockholm var i mange år de prostitueredes foretrukne arbejdsplads. Det øverste billede er taget før kriminaliseringen af prostitutionskunder den 1. januar 1999. Det har ændret sig siden, og denne eftermiddag (det nederste billede) er der ikke nogen kvinder, som står og venter på de forbipasserende biler. Foto: Robert Ekegren og Katrine Barslev.

12 år efter indførelsen af forbud mod at købe sex er konklusionen i Sverige, at det har hjulpet at kriminalisere kunderne. Men der skal mere til for at komme prostitution til livs, siger flere, og et flertal i Rigsdagen vil fordoble maksimumstraffen for køb af sex

I mange år var Malmskillnadsgatan de prostitueredes foretrukne arbejdsplads. Den lidt triste gade i Stockholms centrum var den svenske hovedstads pendant til Københavns Istedgade, og på en almindelig aften stod der op mod 50 kvinder på den 600 meter lange gade. Det har ændret sig det seneste årti, og denne eftermiddag er der ikke nogen kvinder, som står og venter på de forbipasserende biler. Der er kun forretningsfolk, som skynder sig ud og ind af de omkringliggende kontorbygninger, og unge, som slæber deres kufferter ned til den nærliggende station.

Måske er det den skarpe vinterblæst, der holder de prostituerede væk, eller måske er det bare for tidligt på dagen. For om aftenen står de der stadigvæk. En lille håndfuld på en sen hverdagsaften. En kvinde holder godt fast i sin lange pels og trykker den tættere om kroppen – kulden må kunne mærkes gennem de tynde strømpebukser. Lidt længere nede ad gaden står en kvinde og suger røg ned i lungerne, mens hun tripper lidt på stedet. Ingen af kvinderne har lyst til at tale. "Skrid," råber de med irritation i stemmen. De er vant til at få deres arbejde forstyrret, for politiet patruljerer regelmæssigt i området. Mange af kunderne er skræmt væk – og med god grund, for i Sverige er det ikke lovligt at købe sex.

Den 1. januar 1999 blev Sverige det første land i verden til at kriminalisere prostitutionskunder, og lovens indførelse har gjort en positiv forskel, konkluderer en ny rapport som justitiekansler Anna Skarhed har udarbejdet for regeringen. Hendes opgave er at kontrollere den offentlige forvaltning, og i rapporten slår hun fast, at kriminaliseringen af sexkunder "har bidraget til at bekæmpe prostitution og menneskehandel med seksuelle formål". Den samme konklusion når de betjente, der dagligt færdes på Malmskill-nadsgatan.

Selvom gaden stadig er højborgen for de gadeprostituerede, vurderer politiet, at der har været en klar ændring efter lovens indførelse. Det er blevet lettere at fange kunderne, og i alt 660 personer er siden 1999 blevet dømt for køb af sex.

Sammen med sin kolleger patruljerer politiassistent Simon Häggström dagligt i Stockholm for at fange de prostituerede og deres kunder, som på svensk kaldes "torsk". Det er først og fremmest omkring Malmskill-nadsgatan, men også på hoteller, sexklubber og på øde pladser rundt om i byen. Han mener, at lovens indførelse har gjort politiets arbejde meget lettere. Nu er prostitution så højt oppe på politikernes dagsorden, at der er sat penge af til en decideret prostitutionsgruppe, som han er en del af.

"Vi fokuserer ikke på at stoppe prostitution helt, for det kan ikke lade sig gøre, men vi forstyrrer kunderne og bagmændene og ødelægger måske deres planer. Vi arbejder også på at kortlægge kvinderne, og det er et langsommeligt arbejde, som kun fungerer, fordi vi har de nødvendige ressourcer. Loven har gjort arbejdet meget nemmere for os," siger han.

Den 12 år gamle lov er nu blevet kigget på med kritiske øjne af Anna Skarhed, som anbefaler, at den maksimale straf for køb af seksuelle tjenester, som i dag er et halvt år, fordobles til et år. Begrundelsen er, at den nuværende straf ikke står mål med forbrydelsen.

Forslaget får støtte af regeringen med justitsminister Beatrice Ask (Moderaterne) i spidsen, som siger til den svenske avis Svenska Dagbladet, at en forhøjelse af straffen vil skabe grundlag for en mere nuanceret bedømmelse af sexkøberne.

"Prostitution er uacceptabelt i vores samfund og medfører skader både for det enkelte individ og for samfundet. At forebygge og bekæmpe prostitution er derfor i Sveriges interesse, og loven må følge med, så derfor ønsker vi en strengere straf," uddyber hun.

Moderaterne fremlagde forslaget om at hæve maksimumstraffen fra et halvt til et helt år, da regeringen trådte sammen i forrige uge, og de øvrige regeringspartier, Centerpartiet, Folkepartiet og Kristendemokraterne, var hurtige til at slutte op om forslaget. Også de rød-grønne oppositionspartier støtter en forhøjelse af straffen.

Det var ellers ikke med entydig enighed, at Rigsdagen i 1998 stemte om forslaget. Flere partier ønskede at fastholde en stiltiende accept af prostitution, mens Kristendemokraterne stemte blankt, fordi de ønskede en kriminalisering af såvel kunder som sælgere. Siden da har partierne sluttet op om loven, og det nye forslag ventes at træde i kraft den 1. juli i år.

Det er vigtigt, at loven ikke kommer til at stå alene, understreger Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbejde og ekspert i statens Prostitutionshøring. Han har forsket i prostitution siden 1970'erne og mener, at der skal en mere aktiv social indsats, som retter sig både mod kvinderne og køberne, til for at få en ordentlig effekt. Han anbefaler blandt andet samtaleterapi og rådgivning til de mænd, som ikke ønsker at gå til prostituerede, men ikke kan lade være. Han er dog enig med politikerne i, at en strengere straf har en virkning, om end han mener, at den primært er normativ.

"Der er ingen, der skal tro, at loven har forandret verden. Men vi i Sverige viser, at det er samfundets opgave at forhindre vold mod kvinder, og der er prostitution en vigtig del. Gennem historien har man fokuseret på den prostitueredes rolle og ansvar. Med denne lov har man for første gang rettet søgelyset mod køberne og vist, at det ikke er acceptabelt at købe sex," påpeger han.

Selvom flokken af gadeprostituerede er kraftigt reduceret siden hvervets velmagtsdage i 1980'erne og 1990'erne, findes de stadig derude, de prostituerede. De har bare fundet andre steder at drive deres forretning fra, er Sven-Axel Månssons erfaring. Der er åbnet flere hjemmesider, hvor man kan få kontakt til prostituerede, og i dag finder man en stor del af den mere skjulte prostitution langs Sveriges mange øde landeveje.

Den vurdering deler politiet, som oplever en øget lyssky handel med kvinder. Bagmændene har fundet ud af, at Sverige har strengere straffe end mange andre lande, og derfor driver de deres såkaldte trafficking-forretning fra udlandet. Det er blevet sværere for politiet, som bruger overvågning, aflytning og tips fra kvinder i miljøet, når de skal fange kunder og bagmænd.

"Det er helt klart blevet mere organiseret, for alfonserne holder sig ude af Sverige, så de ikke kan blive dømt efter de svenske regler. De er snu og har tilpasset sig situationen, men jeg tror, at vi gør en forskel," siger politiassistent Simon Häggström.

barslev@k.dk

Foto: Katrine Barslev