Prostitutionskunder har hjertekvaler

Mænd, der besøger prostituerede har problemer med samvittigheden. Foto: Arkiv

Mænd, der besøger prostituerede har problemer med samvittigheden. Forskere på området er ikke overraskede, men er uenige om, hvorvidt det øger grundlaget for at forbyde sexkøb, og om rådgivning hjælper de prostituerede

En stor del af de mænd, der køber sex, føler skyld og skam over, at de benytter sig af prostituerede. De søger hjælp hos en anonym rådgivningslinje for at lette deres hjerter.

Sådan lyder det fra Kompetence-center Prostitution et statsfinansieret rådgivningstilbud. Her modtager man jævnligt opkald fra mænd, som har ondt i samvittigheden over deres besøg hos prostituerede.

Mange af mændene føler sig decideret afhængige af det. De vil gerne stoppe, men kan simpelthen ikke lade være med at benytte prostituerede, siger Anette Braaby fra Kompetencecenter Prostitution.

Mændene ringer ikke bare for at få hjælp til at komme ud af deres afhængighed. De fortæller også om de problemer, som prostitutionsbesøg fører med sig. Det kan være problemer med økonomien, med kæresten eller konen og med den frygt, de har for at blive smittet med en seksuel sygdom.

Kenneth Reinicke er ikke overrasket over, at mange mænd har kvaler over deres forbrug af prostituerede. Han er mandeforsker på RUC og mener, at nogle af mændene udvikler et tvangsforhold.

Der er selvfølgelig mange niveauer af afhængighed, men nogle mænd kommer helt derud, hvor deres økonomi og privatliv ligger i ruiner, men hvor de stadig fortsætter deres misbrug. De tænker hvad har jeg gang i, men deres misbrug er så vanedannende, at de har meget svært ved at ændre adfærd, siger han.

Sociolog Claus Lautrup er heller ikke forundret over mændenes dårlige samvittighed.

Det er en af de store konsekvenser for mændene, og deres problemer kan sammenlignes med de, en ludoman har. De bliver afhængige af spændingen og det kick, de får.

Eksperterne på området er ikke enige om, hvorvidt rådgivningen hjælper de prostituerede. Dansk Kvindesamfund ser snarere tiltaget som en accept af prostitution.

Det er et udtryk for, at det er i orden at købe sex. Skatteborgerne skal ikke betale for, at sexkunder kan få hjælp, siger forkvinde Karen Hallberg.

Hun tror ikke, at rådgivningstilbuddet hjælper kvinderne og ser hellere en ændret lovgivning, hvor sexkøb bliver forbudt.

Det vil sende et signal om, at det ikke er accepteret. Jeg er slet ikke enig i prioriteringen af skattekroner. Hvis mændene er flove over deres gerninger, må de få behandling andetsteds, siger Karen Hallberg.

Claus Lautrup tror derimod, at rådgivningstilbuddet kan komme kvinderne til gode. Han tror, at den stigmatisering, prostitutionskunder oplever fra samfundet, får mændene til at tie stille, selvom de gerne vil have hjælp til at komme ud af problemet. Derfor ser han rådgivningen som et vigtigt skridt på vejen.

Hvis vi vil prostitution til livs, er vi nødt til at hjælpe mændene. Men det er selvfølgelig også meget vigtigt, at der er lignende tilbud til kvinderne. De skal have hjælp til uddannelse, arbejde og rådgivning, siger han.

Kenneth Reinicke ser mændenes problemer som endnu en indikator på, at prostitution bør forbydes.

Det vidner om, at prostitution ikke er godt for nogle parter. Det går primært ud over de prostituerede, men også mange mænd betaler en høj pris for det.

Han mener, at en kriminalisering vil hjælpe mændene til at komme ud af deres brug af købesex.

Selvfølgelig kan man ændre adfærd, det kan sammenlignes med at ryge eller dengang, man måtte slå børn. Det er så rodfæstet i vores bevidsthed, at der skal mere til end rådgivning. Derfor mener jeg helt klart, at det skal kriminaliseres. Det vil vise mændene, at samfundet ikke tolererer det.

Det er Claus Lautrup ikke enig i. Han går ind for en styrket social indsats og mener, at rådgivningslinjen er et positivt tiltag.

Rådgivningen kan motivere mændene til at holde op, og det vil virke bedre end en ændret lovgivning. Det er stadig et langt sejt træk, men det er et skridt i den rigtige retning.

barslev@kristeligt-dagblad.dk