Prostitution i Danmark skal kortlægges

- Der er et kæmpestort behov for kortlægningen, fordi vi på mange måder diskuterer i blinde, udtaler Sophie Løhde (V), psykiatriordfører. - Foto: colourbox

Omfanget og organiseringen af prostitution i Danmark skal for første gang kortlægges. Men det bliver kun et øjebliksbillede af et problem under konstant forandring, lyder kritikken

Tallene for prostituerede i Danmark peger i alle retninger. Spørger man eksempelvis Kim Kliver, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, så findes der omkring 5000 prostituerede, heraf omkring 2500 udlændinge. Antallet af handlede kvinder - ofre for såkaldt trafficking - vil han ikke give et bud på. Spørger man derimod Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, der helt vil kriminalisere køb af sex, så er tallet nærmere 8000 og inkluderer flere hundrede handlede kvinder.

Denne usikkerhed skal en kortlægning gøre op med. I Sats-aftalen, som alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten netop har indgået, er der afsat fire millioner kroner til en undersøgelse af omfanget og organiseringen af prostitution i Danmark. Når undersøgelsen lander om et års tid, så falder den ifølge Venstres psykiatriordfører, Sophie Løhde, på et tørt sted.

- Der er et kæmpestort behov for kortlægningen, fordi vi på mange måder diskuterer i blinde. Diskussionen om prostituerede bygger på vidt forskellige tal og undersøgelser. Det er især et problem i folketingssalen, at vi præsenterer hinanden for tal og oplysninger, som er indsamlet af en eller anden organisation og overhovedet ikke passer sammen. Det er svært at få en kvalificeret debat og et ordentligt beslutningsgrundlag, siger Sophie Løhde.

Hun afviser et totalt forbud mod køb af sex og afventer de vurderinger af forskellige løsningsforslag, som kommer med kortlægningen.

De Konservatives socialordfører, Vivi Kier, påpeger, at Danmark har haltet efter lande som Norge, hvor prostitutionsområdet er beskrevet nøje. Kortlægningen i Danmark vil kunne afsløre myter og voksende problemer.

- En af de ting, som jeg hører, er, at flere unge mænd bliver prostituerede. Vi skal have en kortlægning, så der eksempelvis kan sættes tal på, hvor mange kvinder handles, og hvor mange unge mænd, der prostituerer sig, siger Vivi Kier.

Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne opfatter kortlægningen som et skridt i den rigtige retning, men langtfra tilstrækkeligt.

- Problemet med handlede kvinder i Danmark er adskillige år gammelt. Regeringen har været meget langsom i optrækket, siger hun.

Desuden er det i hendes øjne problematisk, at undersøgelsen kun giver et øjebliksbillede, der ikke er planer om at opdatere. Handlede kvinder ikke er et statisk problem, påpeger hun.

Et tænkt eksempel kan være, at en kvinde rejser til Danmark og prostituerer sig. Hun får et misbrug og opbygger en narkogæld, der gør hende til slave for nogle bagmænd. De sælger kvinder videre til udlandet og køber andre kvinder til Danmark.

- Kvindehandel er et marked i fremdrift. Og hvis man om et år konkluderer, at der er x antal handlede kvinder, så kan tallet se anderledes ud kun et kvartal efter. Kortlægningen kræver fortløbende arbejde, og det lægger regeringen ikke op til, siger Mette Frederiksen.

beck@kristeligt-dagblad.dk