Millionindsats hjælper få ud af prostitution

ARKIVFOTO af prostitueret- Regeringens exitstrategi for kvinder i prostitution ligner ren skrivebordsarbejde, lyder kritikken. (Foto: ANNETT BRUHN/Scanpix 2012) Foto: Annett Bruhn

Regeringens exitstrategi for kvinder i prostitution ligner ren skrivebordsarbejde, lyder kritikken

Da regeringen i sidste uge sagde kategorisk nej til at kriminalisere prostitueredes kunder, pegede ministre og ordførere på, at regeringen i stedet er i gang med en større social indsats for at hjælpe kvinder, der sælger deres kroppe:

Projekt Exit Prostitution til 46 millioner kroner over fire år, som blev vedtaget ved finansforhandlingerne sidste år.

Men projektet er i første omgang kun gearet til at nå ud til 100-150 kvinder, der vil ud af prostitution, i fire kommuner, skriver Politiken.

Til sammenligning vurderes det, at der er 3200 prostituerede i Danmark. Og i dag, efter projektets første år, har der endnu ikke været kontakt til én eneste prostitueret.

I en kronik i Politiken kritiserer lederen af centret LivaRehab for kvinder med prostitutionsskader, Flora Ghosh, og et bestyrelsesmedlem fra centret, Anette Rix, regeringens indsats på området.

Flora Ghosh siger, at hele projektet ligner "skrivebordsarbejde":

- At man kun har ambition om at nå omkring 100 kvinder med 46 millioner kroner, svarer til, at projektet koster knap en halv million kroner per kvinde. Det er mange penge og gavner kun få.

LivaRehab, der arbejder for en helhedsindsats for de prostituerede, har på et par år til sammenligning haft forbindelse til 135 kvinder - med et meget mindre budget.

Omkring 100 af disse kvinder har selv sagt, at de er blevet skadet af prostitutionen og ønsker hjælp.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er ked af, at der endnu ikke er sket mere, skriver hun i en e-mail til Politiken.

- Jeg forstår godt, at der er frustration over, at projektet er forsinket. Men Exit Prostitution er et udviklingsprojekt, hvor vi for første gang vil udarbejde en samlet strategi for vejen ud af prostitution.

- Samtidig vil vi gerne systematisk måle effekterne af indsatsen. Det kræver et solidt forarbejde, særligt fordi det er et område, hvor vi har ingen eller meget lidt dokumenteret viden i dag, skriver ministeren.

Fuldmægtig Lis Døssing i Socialstyrelsen beklager også, at der endnu ikke er kommet gang i konkrete kontakter til de prostituerede. De vil formentlig blive taget omkring marts næste år, vurderer hun.