Forbud mod sexkøb flytter problemet til Estland

Det er især fra områder, hvor de russisktalende bor, at alfonserne skaffer prostituerede. Her ses et stort betonbyggeri i Lasnamael uden for Tallinn. -- Foto: Scanpix.

KVINDEHANDEL: Stadig flere vestlige mænd rejser til Estland for at købe sex. Specielt efter at Sverige har forbudt mænd at købe sex. Derfor mener den estiske aktivist Juri Kalikov, at det er egoistisk af de skandinaviske lande at forbyde køb af sex

Det gamle træhus ligger lige ud til den befærdede sporvognsgade i et af Tallinns fattige kvarterer.

Indenfor er den slidte bygning frisket op med nyt linoleum, friske pastelfarver på væggene og kurvemøbler. Organisationen Tugikeskus har de seneste 10 år hjulpet prostituerede i den estiske hovedstad, Tallinn. Her kan de komme for at få rådgivning, lægehjælp eller et bad.

Juri Kalikov ligner en rigtig græsrod med ring i øret, tykt halvlangt hår og slidte cowboybukser. I mere end 10 år har han råbt op om et problem, som mange i Estland helst vil glemme. Nemlig den støt voksende prostitution, som er bagsiden af den lille baltiske republiks indtog i den globaliserede verden.

Estland har kun 1,3 millioner indbyggere, men alene hovedstaden, Tallinn, med sine 375.000 indbyggere skønnes at have 1500 prostituerede. Ifølge Juri Kalikov er en fjerdedel af dem purunge piger under 18 år.

Væksten skyldes ikke mindst en støt stigende strøm af sexturister. Lidt over halvdelen af sexkunderne kommer fra udlandet. Størstedelen kommer fra Sverige og Finland, men også tyskere, englændere og danskere indlogerer sig på byens hoteller for at opsøge bordeller eller natklubber.

– Jeg har ikke mødt en eneste af disse kvinder, der selv har valgt deres erhverv. Kvinderne er tvunget ud i prostitution af social nød. I stigende omfang oplever vi, at det ikke kun er de socialt svage kvinder, som søger prostitution. Vi ser stadig flere kvinder, der er velfungerende, men som ikke kan finde arbejde og ikke har penge til at forsørge deres børn. Vi kender eksempler på enlige mødre, der må arbejde som prostituerede i Tallinn og tager til andre lande i Skandinavien et par måneder om året via et netværk af professionelle bagmænd, forklarer Juri Kalikov. Han anslår, at omkring 500 kvinder er blevet sendt til Skandinavien via professionelle menneskehandlere.

Juru Kalikov fortæller, at en stor del af de prostituerede kommer fra fattige dele af Estland som for eksempel den nedslidte tidligere industriby Narva på grænsen til Rusland. Her betyder nedlæggelsen af traditionelle industriarbejdspladser, at kriminalitet og prostitution er ekskaleret.

I modsætning til kollegerne i den danske organisation, Reden, mener Juri Kalikov ikke, at et forbud mod at købe sex, er måden at begrænse prostitution og kvindehandel på.

Finske politikere arbejder i øjeblikket på et lovforslag, der lægger op til, at Finland skal følge Sveriges eksempel og forbyde køb af sex. Forslaget, der ventes at komme op i den finske rigsdag i løbet af sommeren, er på mange måder en kopi af den svenske lov. Hvis det kan bevises, at mænd køber sex hos prostituerede, skal finske mænd kunne straffes med bøde eller op til et halvt års fængsel.

Juri Kalikov hører til dem, der frygter, at et finsk forbud vil få prostitutionen i Estland til at vokse endnu mere.

– Da Sverige indførte sit forbud i 1999 steg antallet af sexturister her i Estland. Et forbud mod køb af sex, løser ikke det problem, at mænd går til prostituerede. Efter min mening er det en lidt egoistisk løsning. Det betyder, at problemet flytter videre til andre lande, for det er er naivt at tro, at alle lande i Europa vil kunne vedtage en lov om forbud mod køb af sex, siger Juri Kalikov. Han henviser til, at han selv har besøgt Sverige efter indførelsen af forbudet:

– Der sker stadig en skjult prostitution i Sverige. Der er vold, og kvinder bliver stadig handlet til Sverige. Og flere svenske mænd tager til Danmark for benytte sig af prostituerede. Men i modsætning til tidligere har de prostituerede sværere ved at få hjælp, forklarer Juri Kalikov.

Den estiske aktivist ser en massiv social indsats som det eneste, der kan afhjælpe problemet.

Tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat, viser, at Estland med en samlet økonomisk vækst på mere end otte procent om året er en af de hurtigst voksende økono-mier i Østeuropa. Alligevel lader indsatsen for at rette op på de store sociale huller vente på sig, mener Juri Kalikov.

– Der bliver holdt masser af konferencer om prostitution og menneskehandel. Men reelt gør regeringen ikke noget effektivt for at afhjælpe problemet ved at iværksætte sociale programmer og jobskabelse, siger Juri Kalikov. Han mener, at regeringens manglende interesse kan hænge sammen med, at en stor del af de prostituerede er etniske russere.

Kristiina Luth, der er ansat af det estiske socialministerium som særlig konsulent med forstand på trafficking, peger også på massiv social indsats og oplysning som det eneste, der kan forebygge prostitution og menneskehandel. Personligt er den unge kvinde, der indtil for kort siden arbejdede i en privat hjælpeorganisation for prostituerede, tilhænger af at kriminalisere prostitution.

– At kunne købe et andet menneske til sex er en krænkelse af menneskerettighederne. Med et forbud signalerer samfundet, at vi ikke vil acceptere den slags krænkelser, siger Kristiina Luth.

Flere estiske politikere – heriblandt den estiske justitsminister – har udtalt, at Estland bliver nødt at indføre et forbud mod køb af sex, hvis nabolandet Finland vælger at kriminalisere kunderne.

Men Kristiina Luth tvivler dog på, at en sådan lovændring er realistisk. Hun henviser en estisk meningsmåling, som viser, at over halvdelen af de adspurgte accepterer prostitution.

– Det vil kræve en omfattende holdningsændring her i landet, før et forbud kan komme på tale, mener Kristiina Luth.

udland@kristeligt-dagblad.dk